Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 aprilie 2015, 12:30 views 12049
La Mănăstirea Ciuflea va fi adusă icoana cu chipul Maicii Domnului „Gherontissa”
26 aprilie 2015, 12:30 views 12049

La Mănăstirea Ciuflea va fi adusă icoana cu chipul Maicii Domnului „Gherontissa”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, la Mănăstirea Ciuflea va fi adusă pe 30 aprilie icoana cu chipul Maicii Domnului „Gherontissa" de la Mănăstirea „Pantocrator" din Sfântul Munte Athos.

Sfinţenia va fi întâmpinată de către obştea aşezământului monahal în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae la ora 17:00, după care va fi săvârşită slujba vecerniei, în cadrul căreia va fi oficiat un Te-Deum de sănătate.

În dimineaţa zilei de vineri, 1 mai, în incinta Catedralei Mănăstirii va fi oficiată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Toţi dreptmăritorii creştini sunt aşteptaţi la mănăstire pentru a împărtăşi această bucurie duhovnicească.

Icoana Maicii Domnului „Gherontissa" a fost dăruită Mănăstirii Pantocrator de împăratul bizantin Alexie I Comnenul, prin secolul al XI-lea, fiind o copie după icoana în mozaic a Maicii Domnului „Grabnic Ajutătoarea", de la Mănăstirea Pantocrator, din Constantinopol, ctitorită de acesta.

Icoana o înfăţişează Fecioara Maria stând în picioare, în poziţie de rugăciune către Mântuitorul. Pe fundalul de argint al icoanei se poate vedea un vas plin ochi cu untdelemn, amintind de o minune a Maicii Domnului, săvârşită la rugăciunile insistente ale bătrânilor (gherontas), care rămăseseră cu vasele goale. De aici şi numele icoanei de Gerontissa, adică „a bătrânilor" sau „Stareţa".

Sursa: jurnal.md

Cuvinte cheie:

icoana , manastire , Chisinau , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
436 locuitori

Fetiţa este un sat din cadrul comunei Albina, raionul Cimişlia. Localitatea Fetița se află la distanța de 24 km de orașul Cimișlia și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 436 de oameni. Satul Fetița a fost atestat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.