Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 noiembrie 2015, 15:28 views 9996
Fostul cinematograf de vară din Buiucani va fi restaurat (Foto)
27 noiembrie 2015, 15:28 views 9996

Fostul cinematograf de vară din Buiucani va fi restaurat (Foto)

Nicolai Kirnev este un tânăr ce vine cu inițiativa de a restaura Cinematograful de Vară din sectorul Buiucani în anul 2016. Lucrările de reparație și amenajare vor fi posibile datorită European Cultural Foundation din Suedia care au oferit o sumă de 7.000 de euro pentru acest proiect, ce este intitulat „Multifunctional Summer Cinema in Open Air".

„Am fost cu proiectul acesta în Suedia în septembrie anul curent. Am primit răspuns de la European Cultural Foundation că proiectul nostru va fi finanțat pentru implementare în anul 2016! Sunt nespus de bucuros! Încă un loc în Chișinăul nostru se va transforma și se va renaște! Vom avea nevoie mult de ajutorul vostru. Ne așteaptă multe greutăți și lucruri de făcut, dar ne vom descurca, sunt sigur", a scris Nicolai pe Facebook.

Nicolai ne-a povestit că petrece mult timp în acest loc de când este student la Chișinău, din 2010, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă" și locuiește într-un cămin de pe strada Sucevița din Buiucani, în preajma parcului.

„Parcul Buiucani (Butoiași) se află în apropiere și des alergăm sau pur și simplu ne plimbăm cu prietenii. Mă atrag foarte mult clădirile vechi, părăsite și uitate. Permanent îmi imaginez istoria lor, câte evenimente s-au petrecut aici și ce impact ele au avut asupra societății noastre. Din acest motiv construcția sovietică din parcul nostru, teatrul de vară, m-a impresionat de la prima vedere. Am văzut un potențial mare în locul acesta. Mulți ani în urmă estrada aceasta de vară aducea bucurie miilor de chișinăuieni și m-am gândit cât de bine va fi, dacă locul acesta va reînvia", a afirmat tânărul.

La moment sunt în așteptarea detaliilor cu refire la grantul câștigat. În decembrie 2015 vor începe deja să caute mai mulți parteneri interesați și vor face un apel către Primăria Municipală pentru autorizație. Potrivit spuselor lui Nicolai, estrada este într-o stare bună, dar e nevoie de multe lucruri, precum ar vopsirea arcului, reparația pereților și a scărilor, amenajarea locurilor de șezut. La fel, e nevoie de rezolvat problema cu electricitatea și de cumpărat echipamente necesare.

„Deci, vom avea un Cinematograf de Vară Multifuncțional, absolut pentru toți și absolut gratis. Vom proiecta filme în diverse limbi, pe diferite subiecte, inclusiv cele despre istoria și problemele orașului nostru. Publicul țintă sunt tinerii. Astfel, cu ajutorul cinematografului, ei vor avea posibilitate să descopere alte culturi, limbi și valori. Vrem să organizăm dezbateri împreună cu spectatorii noștri despre subiectele și problemele abordate în filmele noastre. Ne dorim să distrugem stereotipuri care există în societatea noastră, deoarece nu e important în Moldova ce limba tu vorbești sau care partid susții, dacă ai același scop ca și acei în jur. Vom promova ideea că este important ca noi, tinerii, să fim activi și să contribuim la dezvoltarea armonioasă și stabilă a Chișinăului. La fel, vrem să invităm artiști, muzicieni, actori care vor să înceapă o carieră. Scena noastră va fi permanent deschisă pentru ei. Ne propunem să organizăm concerte și expoziții."

Vor organiza și acțiuni de salubrizare a acestui spațiu la care vor invita toți localnicii dornici să contribuie la redarea unui aspect curat acestui parc, în care va domina o atmosferă plăcută, va cânta muzica, se vor proiecta filme și se vor discuta problemele societății și ale orașului.

Perioada în care va activa spațiul va fi cuprinsă între luna mai și septembrie. „Sperăm că totul va fi bine și în curând vom putea începe", conchide Nicolai.

Îi dorim succes echipei sale și spunem bun venit unui nou spațiu artistic din capitală.

Sursa: locals.md

Cuvinte cheie:

restaurare , cinematograf , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
192 locuitori

Zolonceni este un sat din cadrul oraşului Criuleni, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Criuleni și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 192 de locuitori. Satul Zolonceni a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.