Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 august 2020, 15:33 views 19849
Cafenelele preferate din Chișinău, care nu mai există (Foto)
10 august 2020, 15:33 views 19849

Cafenelele preferate din Chișinău, care nu mai există (Foto)

Unde era servită cea mai gustoasă cafea, cel mai delicios milkshake (cocktail cu lapte), dar și deserturi de neuitat? Ne amintim de cafenele din capitală, care erau întotdeauna aglomerate.

„Fulgușor"

Chișinăuienii cu vîrsta de peste 35 de ani țin minte, posibil, Cafeneaua „Fulgușor", din centrul orașului. Acesta era situată la intersecția străzilor Veronica Micle și Mihai Eminescu (fosta Fontanîi pereulok și Komsomolskaia). Era imposibil să treci pe alături fără să observi terasa absolut neobișnuită, care atrăgea prin originalitatea sa. Umbrela de papură și gardul împletit creau o atmosfera rurală, care te îmbia, practic, să-ți petreci timpul plăcut aici. Stînd la o masă în curte, ți se crea iluzia completă că te afli într-o colibă la țară. În decor era folosit stuful, de aceea studenții, care fugeau de la lecțiile deosebit de plictisitoare, au supranumit cafeneaua - „Stufăriș".

Cafeneaua-avion

„Avionul AN-10" era atracția unuia dintre cele mai frumoase parcuri ale capitalei - „Valea Trandafirilor", iar specialitatea cafenelei era înghețata. Încîntarea copiilor care veneau să mănînce deliciul preferat în avion (A-VI-ON!!!), nu avea margini. Cafeneaua se bucura de o popularitate bine meritată și ieșea în evidență față de toate celelalte localuri.

Cafeneaua a fost construită în baza avionului AN-10 (numărul de înregistrare: URSS-11161, numărul de fabrică 9401202), care era destul de potrivit în acest scop. Dimensiunile interiorului avionului fiind destul de impunătoare: lățimea de 3,9 m și înălțimea de 2,6 m permiteau să-i distribuie pe vizitatori mai mult sau mai puțin confortabil.

„Skazka" (Povestea)

„Skazka" se afla la demisolul unei clădiri de la colțul străzilor Komsomolskaia și Iskra (Eminescu și București). Povestesc că acolo era servită veritabila cafea solubilă braziliană. Cine nu se aduna acolo! Și speologii, și studenții Facultății de Jurnalism. Pentru mulți, această cafenea era locul preferat din oraș.

De altfel, masa din fotografie, era unica din cafenea de acest fel și se afla în cel mai îndepărtat colțișor al cafenelei.

Cafeneaua "Molocinoie" ("Minutka")

Cafeneaua se afla pe fosta strada Lenin, între străzile Alecsandri și Eminescu. În încăperea din dreapta se afla cafeneaua propriu-zisă, iar în partea stîngă – cofetăria, unde se vindeau torturi, prăjituri, biscuiți etc. Cafeneaua era foarte convenabilă: o parte a acestuia se afla în aer liber sub un baldachin, cu mese cu picior înalt pentru o gustare rapidă, iar cealaltă - într-o sală închisă, cu mese și scaune.

Locuitorii urbei țin bine minte acest loc, căci acolo puteai savura un desert, care era servit într-un pahar înalt, iar în el 2/3 erau jeleu, iar o 1/3 frișcă. Tot acolo puteai comanda un pahar întreg de frișcă bătută, presărată cu ciocolată rasă!

„Ghiocel"

Vestita Cafenea „Ghiocel" era situată chiar în centrul Chișinăului. Localnicii povesteau că cel mai delicios milkshake din lume era acel servit anume aici, la prețul de doar 13 copeici. Cafeneaua a supraviețuit incendiului din anul 1994 (să fi fost oare întîmplător incendiul?), după care „Ghiocel" nu a mai renăscut.

Clădirea a fost vîndută, iar astăzi în locul acesteia a fost deschis „McDonald"-ul. Acest tip de alimentație publică există în aproape fiecare oraș din lume, cafeneaua „Ghiocel" însă a fost unică!

„Înghețata"

Încă un loc de cult pentru copiii din Chișinău. Bolurile cu înghețată și cafeaua și-o amintesc cu toții. Cafeneaua a existat pînă în anii 2000. Pînă la închidere aici pregăteau cafeaua în ibric, costa 5 lei. O perioadă îndelungată de timp a rămas ultima cafenea cu prețuri rezonabile din centrul orașului, unde se aduna un public extrem de divers: tineri, intelectualitatea națională și consumatorii amatori de alcool.

„Prichindel"

Celebra cafenea pentru copiii de pe strada principală a capitalei. O cîrmă veritabilă, acvarii, mese mari din lemn. Se pare că nu era niciun copil în anii '80, care să nu fi fost aici. La începutul anilor '90 incinta cafenelei a fost separată în partea „pentru adulți" și acolo s-a deschis un bar cu prețuri foarte democratice și o mică terasă, iar prezența „Alimentarei" de peste drum le permitea vizitatorilor să economisească la prețul băuturilor și să vină „cu cele de-acasă", administrația Cafenelei „Prichindel" se prefăcea că nu observă acest lucru. În prezent, în loc de „Prichindel" e un magazin, o farmacie și o agenție de turism.

„Guguță"

La început aici se afla Restaurantul „Noroc", dar odată ce a fost construită clădirea Comitetului Central al PCRM (Casa Parlamentului) în anul 1976, restaurantul a fost reconstruit în cafeneaua pentru copii – la început fiind numită „Skazka" (Poveste), iar apoi „Guguță". Anume acolo, la începutul anilor '80, a fost deschisă una dintre primele în oraș cafenea-grill. Aici veneau să guste carnea de pui, pregătită la grătar, cu întreaga familiile.

"Frigușor"

Cafeneaua-supraviețuitoare se afla pe actuala stradă pietonală pînă în luna mai 2011. În cei 20 de ani, cît a fost cafenea de înghețată pentru copii, s-a transformat într-o adevărată „bodegă", plină cu public care consuma din gros băuturi alcoolice. Acum, în loc de "Frigușor" e hotel.

„Anotimpuri"

Cîndva în centrul Chișinăului oamenii se puteau relaxa la Cafeneaua „Anotimpuri". Terasă, flori, aer curat, bere, cafea și prăjituri... Aici întotdeauna erau mulți tineri. Cafeneaua s-a menținut deschisă o lungă perioadă de timp, a supraviețuit mai multor închideri și renovări, dar prin anii 2000, a dispărut complet. Acum, în locul acesteia e încă un bloc nou de locuit.

Sursa: locals.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , cafenea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
3093 locuitori

Biruinţa este un oraş în raionul Sîngerei, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul drept al rîului Răut, oraşul Biruinţa este situat la o distanţă de 27 km de orașul Sîngerei și la 134 km de Chișinău. Orăşelul Biruinţa a fost înfiinţat în anul 1963, pe lîngă fabrica de zahăr din Alexăndreni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.