Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 martie 2019, 11:50 views 9770
Semafoarele vorbitoare, tot mai răspîndite în Chișinău
20 martie 2019, 11:50 views 9770

Semafoarele vorbitoare, tot mai răspîndite în Chișinău

În Chişinău au fost instalate 13 „semafoare care vorbesc". Dispozitivele care îi ajută pe nevăzători să traverseze mai uşor strada au fost montate la solicitarea Asociaţiei Nevăzătorilor.

Municipalitatea îşi propune să instaleze sisteme de avertizare pentru persoanele cu vederea slabă şi la alte indicatoare din oraş.

Chişinăuienii îşi doresc astfel de instalaţii la toate trecerile de pietoni din oraş.

Pînă acum au fost instalate 13 semafoare sonore la solicitarea Asociaţiei Nevăzătorilor din Moldova.

„Cred că mai avem nevoie la încă 10 intersecţii cel puţin să fie instalate semafoare acolo unde se deplasează nevăzătorii. Foarte bine funcţionează semaforul la intersecţia Pietrarilor-Drumul Viilor, la strada Dokuceaev - şoseaua Hînceşti, dar la Ciocîrlia şi Sprîncenoaia şi Drumul Viilor de la început au fost foarte bine şi pronunţările recitale şi ciocănitul, după solicitarea locatarilor s-a micşorat sunetul, încît este foarte complicat de a traversa strada", a spus specialistul din cadrul ANM, Nicolae Ciobanu.

Autorităţile municipale intenţionează să monteze astfel de dispozitive la încă 27 de semafoare din Capitală.

„Primăria Municipiului Chişinău intenţionează să mai instaleze asemenea instalaţii sonore la obiectivele de semafor. În total vor fi 30 pentru anul în curs pentru a da posibilitate persoanelor cu deficienţe de văz să traverseze în siguranţă străzile", a declarat purtătorul de cuvînt al primăriei Chişinău, Vasile Chirilescu.

În capitala locuiesc aproximativ 9.000 de persoane nevăzătoare.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

semafor , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
1157 locuitori

Dahnovici este un sat din cadrul comunei Bobeica, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1157 de oameni. Satul Dahnovici a fost menționat documentar în anul 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.