Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 august 2019, 12:15 views 3235
Ce are Chișinăul atractiv pentru oaspeții din străinătate?
06 august 2019, 12:15 views 3235

Ce are Chișinăul atractiv pentru oaspeții din străinătate?

Posibil, blogherul britanic care cu ceva timp în urmă a publicat imagini cu peisaje îngrozitoare din Chișinău, fără să vrea, a făcut ca autoritățile locale, activiștii civici și toți cei care își iubesc orașul să înțeleagă că este nevoie urgentă să se schimbe ceva. Dar ce și cum? Cum să facem atractivă capitala moldovenească pentru oaspeții de peste hotare? Întrebarea face parte din topul celor mai discutate în ultimul timp – în pofida existenței numeroaselor teme cu caracter politic.

«Vioara și cam nervos»

Înainte de a demisiona, Ruslan Codreanu, - ex-primarul interimar al capitalei,- a abordat problema dată în cadrul unei consfătuiri la primăria Chișinău. Organizații obștești și grupe de autori au prezentat suficiente proiecte, chiar foarte creative. Spre exemplu, crearea în oraș a unor mini-zone pentru selfi, cinci la număr. Se preconiza și instalarea, în aceste zone, a denumirii orașului "Chișinău", executată la o scară gigantică, cu iluminare nocturnă, și un ceas solar, și o tablă de șah din granit cu figuri de doi metri, și un monument metalic al viorii, și "podul îndrăgostiților" cu imaginea unei inimi, la care toată lumea să se poată fotografia.

Însă, numeroși comentatori au menționat pe rețelele sociale că aceste proiecte pot prezenta interes doar în cazul în care turiștii străini vor decide să viziteze capitala Moldovei expres pentru a se fotografia. Unde mai pui, că și originalitatea acestor idei este îndoielnică. Și ceasul solar, și "podurile îndrăgostiților", și monumentul violoncelului – așa sau altfel, toate acestea deja există în alte orașe. Iar dacă e să vorbim despre componenta financiară, se preconiza participarea unor sponsori, deci – finanțarea acestor idei este o chestie foarte șubredă.

Ceva mai realist părea proiectul unui traseu turistic al excursiilor de weekend cu troleibuzul, în care stația terminus să fie pivnițele Cricova. Însă degustarea vinurilor, fie și foarte renumite și de calitate, este ceva specific, nepotrivit pentru familiile cu copii sau persoanele care nu beau.

Dacă teatrul începe de la garderobă, atunci fluxul turistic începe de la cumpărarea biletului. Și aici doritorii de a ne vizita orașul se confruntă cu primul obstacol: biletele foarte scumpe. Se știe că biletele de avion cumpărate la Chișinău costă mult mai scump ca decolările din Iași, București, Kiev sau Odesa, de aceea mulți pasageri se văd nevoiți să zboare cu escale. Răspunsul la întrebarea unde vor prefera turiștii europeni să meargă – spre exemplu, la Roma cu un zbor low kost contra 25 euro, sau la Chișinău contra 250 euro, este evident.

Următorul pas – cazarea. Vizitatorii Chișinăului consideră exagerate fără temei prețurile afișate de hotelurile și chiar de hostelurile locale,unde locurile ar trebui să fie ieftine prin definiție.

Evident, contează aspectul în sine al orașului. Drumuri și trotuare sparte, monumente de arhitectură delăsate ( chiar în inima capitalei), haosul în transport – toate reduc din atractivitate. Puțin probabil ca unui turist să-i placă hotelul "Național", devastat în plin centru al orașului, ruinele observatorului– în centru și ele, monumentele de arhitectură care se distrug. Greu de spus în ce măsură o nouă sculptură în forma unei viori gigantice ar putea atenua aceste impresii.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
101 locuitori

Selişteni este un sat din cadrul comunei Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 101 oameni. Satul Selişteni a fost menționat documentar în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.