Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 noiembrie 2019, 15:30 views 4216
“Roșii” în oraș
06 noiembrie 2019, 15:30 views 4216

“Roșii” în oraș

Ion Ceban a devenit noul primar general de Chișinău. Pentru prima dată în istoria Moldovei independente, capitala a fost preluată de un reprezentant al unui partid de stînga.

Ca și în alegerile de acum un an ale edilului capitalei, în turul doi diferența dintre candidați a fost de 5%, de această dată însă în defavoarea lui Andrei Năstase.

"Ruperea tiparelor"

Rezultatele alegerilor în Chișinău i-au nedumerit pe reprezentanții blocului ACUM – cei din PAS și Platforma DA nu tăinuiau, că iau în calcul numai victoria, și nu examinează alte variante. După primul tur, Andrei Năstase declarase că nici nu examinează "ipoteza că Ion Ceban va cîștiga aceste alegeri".

Și schema "clasică" a alegerilor primarului general de Chișinău era de partea candidatului dreptei: cum a spus, fără a se îndoi de rezultat, imediat după închiderea secțiilor de votare aliatul de moment al lui Andrei Năstase – fostul primar general Dorin Chirtoacă, la Chișinău victoria întotdeauna a fost de partea candidaților "proeuropeni". Conform pronosticurilor lui Chirtoacă, Năstase trebuia să învingă cu scorul de 60% la 40%. Rezultatul prealabil din turul doi– 52,39% la 47,61% în folosul candidatului PSRM, Ion Ceban.

"Ceva nu este corect, poate că e o falsificare. Din calculele noastre, nu poate fi un asemenea rezultat. Mă miră diferența enormă", ținea tonul Andrei Năstase după ce a aflat primele rezultate ale votului. "Pentru noi, rezultatele votului au fost neașteptate, noi ne așteptam la o victorie", a declarat Alexandru Slusari, vicepreședinte al Platformei DA. Iar deputatul PAS, Vladimir Bolea, a recunoscut, că rezultatele alegerilor în Chișinău au fost altele, nu cele pe care le așteptau cei din blocul ACUM. Însă e puțin probabil că cineva va apela la instanță sau va cere numărarea repetată a voturilor: diferența dintre Ceban și Năstase în turul doi trece de 11 mii de voturi. Este o cifră prea mare.

Dacă e să comparăm rezultatele obținute de candidați în primul tur, în oraș rezultatele lui Ion Ceban au fost ceva mai proaste. La 20 octombrie, candidatul PSRM a învins în toate sectoarele orașului. La 3 noiembrie – peste tot, cu excepția Ciocanei: acolo el a acumulat 49,1%, în timp ce Andrei Năstase 50,9%. În plus, Năstase a învins în 10 din15 suburbii. Cele mai multe voturi le-a avut la Grătiești-76,37%. Dar rezultatul final s-a dovedit a fi în defavoarea candidatului ACUM.

De ce, așadar, Andrei Năstase nu a reușit să repete rezultatul de anul trecut?

"Din mai multe cauze, - spune politologul Vitalie Andrievschi.- Prima dintre ele –Andrei Năstase este politicianul, care are neapărată nevoie de chipul dușmanului. Anul trecut el a avut acest chip în persoana lui Vladimir Plahotniuc, cu care Năstase a luptat eroic pe post de lider al opoziției anti-oligarhice. La actualele alegeri nu s-a mai reușit modelarea așa de vie a imaginii inamicului. Mai mult, a apărut întrebarea: dacă Dodon și Ceban, cum susții, îs niște răufăcători, de ce te afli la guvernare în coaliție cu ei?

A doua cauză – anul trecut puțină lume cunoștea calitățile de administrator ale candidatului la funcția de primar general Andrei Năstase. Însă în perioada în care el a fost un timp scurt ministru de Interne, el n-a fost foarte convingător ca șef al MAI. Oricum, nu și-a putut demonstra potențialul.

A treia cauză – agitația făcută de blocul ACUM în turul doi a fost mai mult despre aceea, cît de răi sînt Dodon și Ceban, dar nu despre faptul ce edil bun ar putea fi Andrei Năstase. Și susținerea lui Dorin Chirtoacă și-a avut rostul ei. Pe de o parte, este clar că aceasta s-a făcut pentru a mobiliza electoratul de dreapta, în special cel unionist – acele10%, care în primul tur au votat pentru Chirtoacă. Pe de alta, aceasta a mobilizat și adversarii ex-primarului general, care au mers și au votat contra lui Năstase, deoarece nu le-a plăcut tandemul acestuia cu Chirtoacă. A fost, așadar, bățul cu două capete", a menționat V. Andrievschi.

Apropo, Andrei Năstase a procedat la fel și în alegerile de anul trecut, în care a cîștigat. În mai 2018 presa scria că în campanie Năstase a promis conducerii PL că dacă aceasta va susține candidatura sa în turul doi, reprezentanții ei își vor păstra funcțiile ocupate în administrația capitalei. Și acum, după declarația comună a Maiei Sandu și Dorin Chirtoacă "Noi îl susținem pe Năstase!", unii comentatori au concluzionat că blocul ACUM ar fi putut promite conducerii PL ceva atractiv. Unii utilizatori ai rețelelor sociale au presupus că Năstase putea să-i promită lui Chirtoacă funcția de adjunct al său, iar peste un an, în alegerile prezidențiale (anterior Năstase a făcut aluzie la ambițiile sale prezidențiale) Chirtoacă ar fi rămas șef pe oraș. Însă de data aceasta cochetarea cu liberalii a fost în detrimentul candidatului ACUM.

Analistul politic Victor Ciobanu crede că în pierderea suferită de Năstase în aceste alegeri un rol important l-a avut și isterizarea excesivă a campaniei sale electorale.

"În turul doi, Ion Ceban a acumulat multe voturi diverse, să le numim ocazionale sau străine, și a soluționat o sarcină care părea imposibilă – și-a extins electoratul 40% "+" la 50% "+". Iar Andrei Năstase nu a reușit să acumuleze nici voturile "proprii" – acelea pe care de obicei le acumulează candidații dreptei. Și nu le-a acumulat anume în suburbii, lucru foarte simptomatic. Suburbiile din nou au avut rolul decisiv în alegeri, doar că în favoarea PSRM – prin neparticiparea la alegeri.

Unde mai pui că în turul doi Andrei Năstase a comis niște greșeli tactice. După 20 octombrie el a mers la o confruntare deschisă - el trebuia să o facă pentru a mobiliza electoratul de dreapta. Greșeala însă consta în faptul că nu a știut să mențină discuția la un nivel rațional, și-a isterizat în exces campania electorală. În rezultat mulți au fost dezamăgiți, nu mobilizați", menționează Victor Ciobanu.

O altă greșeală tactică a candidatului blocului ACUM, consideră experții, a fost miza prea mare pe sloganul "străinătatea ne va ajuta". Dacă e să luăm programul lui Andrei Năstase, în fiecare compartiment se vorbește despre atragerea ajutorului financiar românesc și european pentru realizarea sarcinilor propuse. Dar dacă atragerea creditelor și a altor ajutoare străine, la nivel de țară, nu este foarte vizibilă cetățenilor simpli, chișinăuienii știu bine că finanțarea de peste hotare nu vine așa, pur și simplu, și că ei vor fi nevoiți să plătească pentru aceasta. E suficient să ne amintim de istoria cu creditul BERD pentru reabilitarea rețelelor de canalizare și a apeductului orășenesc, și cererile repetate ale furnizorului APĂ-Canal de a majora tarifele pentru apă, spre a-l putea rambursa.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , primar

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1796
Populația:
3523 locuitori

Chircăieşti este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Chircăieşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Chircăieşti este situat la o distanţă de 15 km de oraşul Căuşeni şi la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3523 de oameni. Satul Chircăieşti a fost întemeiat în anul 1796.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.