Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
03 decembrie 2019, 15:00 views 2718
Opinie: Nu există un Cimitir al Eroilor români la Chișinău (Video)
03 decembrie 2019, 15:00 views 2718

Opinie: Nu există un Cimitir al Eroilor români la Chișinău (Video)

În Chișinău nu există nici un Cimitir al Eroilor români. Din 1888, există un Cimitir al Regimentului, al doilea nume al căruia este Cimitirul Eroilor, iar acest loc nu ar trebui să fie dezbinător, ci unificator, deoarece acolo există militari din diferite țări.

Despre aceasta a afirmat prezentatoarea TV Elena Levițkaia-Pahomova, subliniind că nu-i cazul și nici locul pentru privatizarea istoriei, transmite Noi.md.

În cadrul emisiunii sale de autor „Mecanismul de acțiune" de pe canalul NTV-Moldova, ea a vorbit în detaliu despre încă un caz de falsificare a istoriei, cînd Cimitirul Eroilor din Chișinău în urmă cu cîțiva ani a început să fie numit Cimitirul Eroilor români, înlocuind conceptul și ștergînd memoria ostașilor ruși, cehi, austrieci, germani și mulți alții. În plus, există întrebări și în ceea ce privește denumirea, deoarece nu toți pot fi numiți eroi.

Elena Levițkaia-Pahomova a spus că în Cimitirul Eroilor sînt morminte ale ostașilor care au murit pe cîmpul de luptă în Primul Război Mondial și în spitalele militare din Chișinău, care în timpul războiului erau foarte multe.

În listele celor înmormîntați, ale căror nume au fost identificate, poate fi găsit un adevărat internațional: acolo sînt nume și familii franceze, cehe, ruse, ucrainene, poloneze, moldovenești, române. Primele morminte datează din 1888.

Jurnalista a spus că anterior la Arhiva Națională s-au adresat niște persoane care locuiau într-o casă privată în apropierea fostului cimitir și au descoperit pe teritoriul lor o cruce de piatră cu numele Resser. Ei au început să caute și au înțeles că nu este Resser, ci Gresser Evghenii Petrovici, general-maior, comandantul Regimentului 24 Dragoon. Și el a fost înmormîntat în Cimitirul Regimentului din Chișinău.

S-a dovedit că, în toamna anului 1888, la Chișinău a fost organizat un Cimitir al Regimentului. Orașul a alocat un loc pentru întreaga garnizoană, dar regimentele l-au împărțit între ele și fiecare și-a amenaja partea sa. Primul ofițer care a fost înmormîntat în noul Cimitir al Regimentului a fost, spre durerea generală a regimentului, comandantul celei de-a Cincea escadrile, căpitanul baronilor, Medem Alexandr Ivanovici. În 1891, în acest cimitir a fost înmormîntat însuși Gresser. Deci, cimitirul este al Regimentului. Acesta este primul său nume istoric.

În el se odihnesc aproape 1000 de ofițeri și soldați ruși. În timpul Primului Război Mondial aici au fost îngropați francezi, români, polonezi, greci, austrieci, basarabeni, cehi și slovaci din Corpul Cehoslovac. În mai 1926, aici a apărut un monument în cinstea acestei unități militare. Ordinea în cimitir a fost stabilită deja în anii 30 ai secolului trecut. Iată atunci, sub români, a fost redenumit în Cimitirul Eroilor.

După cum a menționat Elena Levițkaia-Pahomova, autoritățile române nu s-au angajat în exproprierea memoriei, știind cu siguranță că în acest pămînt se află reprezentanții diferitelor armate și state. În mai 1940, acolo a apărut o capelă a cimitirului. Apoi a venit conducerea sovietică și începutul războiului. Următoarele înmormîntări datează din vara și începutul toamnei anului 1941. Primii au fost îngropați cincizeci de soldați ai Armatei Roșii care au apărat Moldova. În urma lor, au fost înmormîntați la rînd 96 de militari români. Ultimele morminte datează de la sfârșitul anilor 40. Este vorba despre prizonieri germani și maghiari care au restaurat Chișinăul.

Jurnalista a subliniat că terenul din preajma cimitirului ar trebui amenajat de reprezentanții mai multor state ai căror cetățeni se odihnesc aici.

Deocamdată, manifestă interes pentru acest teren doar mișcarea de tineret a unioniștilor, susținători ai unirii cu România, care a redenumit acest cimitir în Cimitirul eroilor români, deși documentele de la sfîrșitul secolului al XIX-lea și articole de presă din perioada interbelică spun că două nume pot fi considerate istorice - Cimitirul Regimentului și Cimitirul Eroilor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , cimitir

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
129 locuitori

Șicovăț este un sat din cadrul comunei Morenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 129 de oameni. Satul Șicovăț a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.