Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 iulie 2020, 09:30 views 3276
Cînd luminile
26 iulie 2020, 09:30 views 3276

Cînd luminile "romanițelor" din capitală vor umple din nou orașul iubit cu lumină (FOTO)

Mulți internauți din Moldova cu nostalgie își amintesc de vremurile cînd în perioada sovietică capitala noastra iubită era peste tot bine iluminată și un plus de farmec îi dădea așa-numitele felinare-romanițe, multe dintre care acum, din păcate, nu luminează, spre deosebire de speranță chișinăuienilor că aceste avor fi repornite cît mai grabnic după modernizare, transmite Noi.md.

Bătrânii își amintesc că, în perioada sovietică, cînd intrai noaptea în Chișinău, înțelegei imediat că ai ajuns în capitală, pentru că orașul era lumitnat peste tot, iar felinarele sub formă de romaniță ardeau în toate lămpile.

Astăzi lucrurile sînt total diferite. Vizavi de clădirea Guvernului în centrul orașului, în felinarele-romaniță ard cîte un bec sau două, la fel ca în apropierea clădirii Academiei de științe.

Cu toate acestea, drept exemplu de renaștere a speranțelor spre mai bine poate servi restaurarea felinarelor-romaniță de pe strada Testemițeani-colț cu Grenoble, care au fost recent restaurate și iluminează pe deplin acea parte a orașului. Se restabilește și felinarele-romaniță din fața clădirii "Apă-Canal". Iar la monumentul s. Lazo din sectorul Botanica și în cercul tipografiei centrale de la Rîșcani lucrurile stau mai prost.

Noi.md a pregătit un colaj de fotografii cu "felinarele-romaniță" care, în opinia cititorilor, ar trebui să fie aprinse din nou, drept simbol al speranței noastre pentru un viitor mai luminos al capitalei iubite!

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

lumina , Chisinau , felinar

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1966 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Surchiceni și Baimaclia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1966 de oameni. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.