Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
28 august 2020, 13:15 views 4437
Observatorul astronomic din Chișinău, o perlă a arhitecturii - astăzi în paragină (Video)
28 august 2020, 13:15 views 4437

Observatorul astronomic din Chișinău, o perlă a arhitecturii - astăzi în paragină (Video)

Altădată punct de atracție al Chișinăului, clădirea Observatorului astronomic de pe bd. Ștefan Cel Mare din capitală s-a transformat astăzi într-un depozit de deșeuri.

Imagini dezolante am găsit la fața locului: clădirea care găzduia acum 30 de ani studenți și profesori împătimiți de domeniul cercetării spațiale, a devenit astăzi o ruină - pereţi dărîmaţi, geamuri stricate, piese dispărute peste noapte. De-a lungul anilor, clădirea a fost vandalizată de nenumărate ori, însă anumite măsuri pentru a stopa procesul de degradare nu au fost întreprinse. Tot ce mai amintește de faptul că pe acest loc a fost un observator astronomic este cupola blocului unde se aflau telescoapele.

În 2008, obiectivul a trecut în gestiunea Centrului Republican de Tineret ARTICO, însă de atunci nicio acțiune în direcția reabilitării clădirii nu a fost întreprinsă. Cu detalii la acest subiect revenim în zilele următoare cînd cu o reacție a promis să vină cu o reacție și directorul ARTICO.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Arhitectura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1789
Populația:
19400 locuitori

Ceadîr-Lunga este un oraş în Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, pe cursul mediu al rîului Lunga, oraşul Ceadîr-Lunga este situat la o distanţă de 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 19401 locutori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1789.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.