Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
28 august 2020, 11:15 views 4246
9 așteptări ale locuitorilor din sectorul Rîșcani
28 august 2020, 11:15 views 4246

9 așteptări ale locuitorilor din sectorul Rîșcani

Locuitorii sectorului Rîșcani din capitală au înaintat Preturii locale, precum și ministerelor de resort un șir de propuneri și doleanțe concrete, orientate spre soluționarea problemelor stîngente ale cetățenilor și ameliorarea situației în acest sector al municipiului Chișinău, relatează Noi.md.

1. Astfel, locuitorii sectorului Rîșcani se pronunță pentru reparația cît mai grabnică a clădirii Circului de la Chișinău.


2. De asemenea, ei consideră drept necesară alocarea teritoriului adiacent Circului pentru construcția instalațiilor sportive.


3. În paralel ei solicită autorităților locale curățarea și amenajarea lacului din pădurea dintre Rîșcani și Cecani.


4. Un obiectiv important este considerată întoarcerea poligonului de tragere „Dinamo” sportivilor și modernizarea acestuia.


5. Pe lîngă aceasta, locuitorii sectorului Rîșcani propun amenajarea și modernizarea Manejului de Atletică Ușoară.


6. Încă un subiect important în agenda autorităților locale, în opinia locuitorilor sectorului, ar fi reparația havuzului în Parcul Afgan.


7. În plus, locuitorii capitalei din sectorul Rîșcani se pronunță pentru amenajarea și modernizarea unui parc de distracții în parcul „Boris Glavan”.


8. Ei mai așteaptă de la autorități salvarea mozaicilor de pe fațada blocurilor multietajate vizavi de Liceul „Matei Basarab”.


9. Un subiect important, potrivit lor, este reparația drumurilor între blocuri și amenajarea curților.

De menționat că autoritățile întreprind măsuri pentru soluționarea acestor și altor probleme, și cititorii Noi.md cunosc bine proiectele și exemplele de succes.

Astfel, în scuarul din strada Kiev, alături de Pretura sectorului Rîșcani, continuă lucrările de reparație. Aici deja au fost așezate pavajele, au fost restaurate aleile pietonale, au fost reparate puntea și havuzul. Urmează instalarea iluminatului stradal și a mobilierului urban, precum și plantarea arbuștilor. De asemenea, se prevede să se instaleze mobilier urban în zonele verzi de lîngă scuar.

Reparații pe scară largă au demarat și în Parcul Afgan. Pe aleea centrală este demontat pavajul vechi care ulterior va fi înlocuit cu unul nou. Întregul parc va fi modernizat. Pe aleile secundare ale Complexului memorial „Fiilor Patriei – memorie veșnică” vor fi reparate bordurile și pavajele, va fi restaurat trotuarul. De asemenea, în parc va fi renovat un havuz, va fi instalat un sistem automat de irigare și va fi modernizat iluminatul stradal.

Totodată, în sectorul Rîșcani este efectuată modernizarea pasajelor subterane, în special, a celui situat la intersecția străzii Alecu Russo cu bulevardul Moscovei, precum și reparația drumurilor, trotuarelor, evacuarea gheretelor, demontarea panourilor publicitare, amenajarea zonei stațiilor de transport public și alte lucrări.

Există vești bune și pentru cunoscătorii de artă. Mozaicul scos de pe clădirea Palatului de Cultură al Sindicatelor din sectorul Rîșcani al capitalei va fi instalat în curînd în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din centrul orașului. Panoul decorativ din mozaic, scos ca urmare a demolării clădirii Palatului de Cultură al Sindicatelor, este un monument de artă de importanță națională.

În centrul atenției autorităților se află și problema clădirii Circului din capitală, starea deplorabilă în care se află. Se știe că clădirea Circului din Chișinău a trecut deja printr-o expertiză tehnică complexă, în cadrul căreia experții au apreciat starea tehnică a construcției, acoperișului, subsolurilor, pereților exteriori etc. Clădirea va fi restaurată cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul Programului UE „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Se prevede că clădirea Circului va fi păstrată drept obiect al patrimoniului și transformată într-un centru cultural și educațional major. Va fi o instituție multifuncțională, concentrată preponderent pe organizarea show-urilor de circ, care în același timp va oferi o varietate de servicii cultural-educative, cum ar fi: concerte de gale cu artiști celebri, organizarea și desfășurarea festivalurilor/tîrgurilor naționale și internaționale, organizarea manifestațiilor festive de amploare etc.

În ceea ce ține de teritoriul adiacent Circului, Consiliul Municipal a adoptat în cadrul unei ședințe de la începutul lunii august 2020 Planul Urbanistic Zonal care prevede construcția în zonă a unui palat de gheață, a unui complex acvatic, a unui skate-parc, a unei parcări multinivelare, precum și amenajarea parcurilor și scuarurilor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Rîșcani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
571 locuitori

Corneşti este un sat din cadrul comunei Secăreni, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Hîncești și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 571 locuitori. Satul Cornești a fost menționat documentar în anul 1666.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.