Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 august 2020, 16:00 views 4327
10 așteptări ale locuitorilor de la Telecentru (Foto)
26 august 2020, 16:00 views 4327

10 așteptări ale locuitorilor de la Telecentru (Foto)

Un sector cu denumirea "Telecentru" în Chișinău astăzi nu există, iar această zonă face parte din sectorul Centru al capitalei moldovenești. Cu toate acestea, chișinăuienii s-au obișnuit să delimiteze acest microraion și să-l numească Telecentru, ca în vremurile sovietice.

Locuitorii de la Telecentru, ca și locuitorii din alte sectoare ale capitalei, au foarte multe propuneri concrete și doleanțe către autoritățile locale și ministerele de resort, pentru a rezolva cele mai importante probleme și de a schimba situația spre bine în această zonă a Chișinăului, transmite Noi.md.

1. În special, locuitorii de la Telecentru pledează pentru restaurarea havuzului de pe strada Hîncești în ogrăzile caselor de locuit 64 A, B. Anterior, aceste case au fost concepute să devină un complex hotelier al Telecentrului, care a inclus și acest havuz.

2. De asemenea, ei cer de la autoritățile locale o trecere pietonală sigură de la Liceul "Mihai Viteazul" din direcția străzii Gh. Asachi, deoarece acolo traficul este mereu aglomerat.

3. De asemenea, locuitorii capitalei din acest sector propun instalarea unui semn de trecere pietonală pe strada N. Testemițanu, 37.

4. La fel, ei cred că este foarte important de restaurat fațada clădirii "Romanița", cum este numită în popor casa de locuit cu 22 de etaje, care mai devreme se vedea bine de pe viaduc, precum și de a trage la răspundere persoanele care au permis închiderea vederii panoramice spre capodopera arhitecturală "Romanița", permițînd construirea vizavi de ea a unei clădiri multietajate cu o arhitectură mizerabilă.

5. În plus, locuitorii de la Telecentru doresc o renovare cît mai rapidă a cinematografului "Gaudeamus", precum și efectuarea unei investigații pentru a afla cine a luat întreaga tehnică modernă și mobilierul din această clădire.

6. Orășenii consideră un lucru foarte important pentru sector restaurarea Cimitirului Central, care în popor se numește "Armenesc". Deși au fost renovate unele trotuare și drumuri și au fost instalat iluminatul, acesta continuă să insufle o stare deprimantă.

7. Locuitorii capitalei ar dori să vadă instalată la intrarea în Cimitirul Central o placă cu numele personalităților înmormîntate acolo. Ei îndeamnă, de asemenea, autoritățile să restabilească monumentele vechi distruse de vandali. Printre acestea se numără și monumentul celebrului sculptor moldovean Lazăr Dubinovschi.

8. Totodată, orășenii pledează pentru reluarea cît mai rapidă a lucrărilor de renovare a clădirii studioului "Moldova film", precum și vor să aibă posibilitatea să efectueze acolo excursii, care îi vor ajuta să afle mai multe despre legendara cinematografie moldovenească.

9. Chișinăuienii nu-și pierd speranța că va fi finalizată reconstrucția bazinului "Dinamo".


10. De asemenea, chișinăuienii propun iluminarea originală a turnului televiziunii, care, în cazul punerii cu succes în aplicare a acestei idei, ar înfrumuseța orașul nostru și ar bucura toți locuitorii și oaspeții capitalei, transformîndu-se într-un nou simbol impresionant și de neuitat al Chișinăului. Este de remarcat faptul că ideea iluminării originale a fost propusă și în ceea ce privește complexul "Porțile orașului".

Trebuie remarcat faptul că autoritățile întreprind măsuri pentru rezolvarea acestor și altor probleme, iar despre proiectele de succes știu foarte bine cititorii Noi.md. Este vorba despre reparația străzii Nicolae Testemițanu, vopsirea în mod original a podului de la Telecentru, reconstrucția bazinul "Dinamo", amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, precum și reconstrucția terenului sportiv de pe strada Academiei 9/2 etc.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , capitala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
903 locuitori

Jora de Sus este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 29 km de oraşul Orhei şi la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 903 oameni. Satul Jora de Sus a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.