Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 septembrie 2021, 14:00 views 2610
Un an de la incendiul care a distrus Filarmonica „Serghei Lunchevici”
20 septembrie 2021, 14:00 views 2610

Un an de la incendiul care a distrus Filarmonica „Serghei Lunchevici”

După un an de la incendiul care a distrus Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, lucrările de reconstrucție bat pasul pe loc.

Un concurs privind selectarea unui proiect de reconstrucție încă nu a fost lansat, astfel că soarta edificiului rămîne incertă. Între timp conducerea Filarmonicii susține că a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru ca lucrările să înceapă cît mai curînd posibil. Însă procesul durează, deoarece Ministerul Culturii este responsabil de anunțarea concursului de selectare a proiectului de reconstrucție.

Am solicitat un interviu la acest subiect servicului de presă al ministerului, dar pînă astăzi nu am primit un răspuns. Totuși, directoarea Filarmonicii, Svetlana Bivol se arată optimistă și speră că lucrurile se vor urni din loc, astfel ca cei peste 200 de angajați ai instituției să revină la casa lor de pe strada Mitropolit Varlaam. S-au adunat în acest an și bani din donații.

Pe acest bărbat l-am întîlnit în fața Filarmonicii Naționale. Stătea cu ochii țintiți spre un afiș care anunța un spectacol, doar că în sla mult îndragită de la Filarmonică.

„Veneați la concert. Tot timpul. Duceti lispa? De ce m-am cuibarit cu traiul langa Filarmonica”.

Spune că şi-au pierdut speranţă că în următorii ani va vedea din nou ușile deschise și artiștii mult îndrăgiți pe scenă.

„Cred UE poate ne-ar ajuta”.

Oamenii care i-am întîlnit în stradă spun vor să savureze din atmosfera de poveste a spectacolelor din claădirea emblematică de cultură.

Incendiul care a distrus Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici”, a izbucnit pe 24 septembrie. Atunci, 10 autospeciale și aproape 60 de pompieri au luptat cu flăcările mai bine de 10 ore. Focul a fost stins în totalitate abia spre dimineața următoare. Flăcările au distrus ambele săli de concerte, mai multe instrumente, biblioteca și acoperișul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

incendiu , filarmonica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1671
Populația:
1065 locuitori

Nucăreni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Nucăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1065 de oameni. Satul Nucăreni a fost menționat documentar în anul 1671 cu denumirea Îndărătnici.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.