Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
01 august 2020, 14:00 Concursuri, festivaluri, proiecte muzicale views 7392
Catastrofa ecologică din Strășeni: o lecție pentru toate raioanele țării (Video)
01 august 2020, 14:00 Concursuri, festivaluri, proiecte muzicale views 7392

Catastrofa ecologică din Strășeni: o lecție pentru toate raioanele țării (Video)

Catastrofa ecologică de la Strășeni amenință tot mai mult nu doar locuitorii din zonă, dar și pe cei din capitală. Problema o reprezintă apele reziduale care se scurg în mediul înconjurător, iar autoritățile nu întreprind nimic pentru a rezolva situația. Nici măcar amenzile de milioane de lei nu le motivează să întreprindă careva măsuri.

Problema ecologică a atins cote alarmante din cauză că tronsonul de evacuare a apelor reziduale este absolut nefuncțional, iar deșeurile se scurg direct pe cîmpuri. Președintele Mișcării ecologice ”EcoDava”, Igor Sîrbu, a declarat că autoritățile nu întreprind nimic concret, cu excepția "activității de pe hîrtie”.

”Astăzi la Strășeni a avut loc o ședință la care Consiliul de Administrație Apă Canal Straseni a invitat reprezentanți de la primaria Strășeni pentru a discuta situația privind amenzile primite de 40.000 lei și 4 milioane lei pentru evacuarea apelor reziduale în rîul Bîc. S-a luat hotărîrea de a forma o Comisie care a mers la fața locului și a încercat să găsească soluții. Din discuții a devenit clar faptul că în următorii 3 ani ei nu au de gînd să înceapă construcția stației de epurare, deoarece nu au nici măcar un proiect, iar locul amplasării încă nu este bine definit”, a declarat Igor Sîrbu.

Totodată, el a menționat faptul că unica soluție, în viziunea membrilor comisiei, este repararea colectorului vechi care nu funcționează de mai mulți ani.

”La începutul anului, după prima amendă, ei au încercat să-l repare, dar s-au oprit la clădirea unui complex care a fost înălțat chiar deasupra țevei colectorului. E interesant faptul că proiectul construcției a fost autorizat de primăria Strășeni, dar și de Apă-Canal Strășeni. Am încercat să discutăm cu Primarul de Strășeni, Valentina Casian, care a fost și ea prezentă la această întîlnire, dar ea a rugat să nu-i încurcăm să lucreze”, a mai declarat președintele EcoDava.

Reamintim că din 2013 pînă în prezent reprezentanții mișcării ecologie au fost la 5 întîlniri cu primarul de Strășeni unde la primele 4, acesta se purta destul de frumos, povestind despre mărețul ei plan de a construi o stație de epurare la Strășeni, despre granturile mari pe care le așteaptă. Însă, potrivit lui Sîrbu, de fiecare dată după ce obținea banii, ea hotăra să-i cheltuie pe alte necesităti ”mai importante” din punctul ei de vedere.

”Astăzi, Valentina Casian a pus problema apelor reziduale pe umerii șefului Apă-Canal, Costov Constantin, dînd indicații pentru construirea unei rețele noi de canalizare în orașul Strășeni cu o stație de pompare la fel în lunca Bîcului”, a mai spus Sîrbu.

La rîndul său, deputatul socialist, Nicolae Pascaru, spune că problema de la Strășeni a ieșit de sub control din cauza iresponsabilității primarului care a decis că alte probleme sînt mai importante decît cea ecologică care indirect dăunează nu doar mediului înconjurător, dar și influențează grav asupra sănătății oamenilor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ecodava , ecologie , Străşeni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
36 locuitori

Vrăneşti este un sat din cadrul comunei Taxobeni, raionul Făleşti. Satul Vrănești este situat la 25 km de orașul Florești și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de locuitori. Satul Vrănești a fost menționat documentar în anul 1613.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.