Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 septembrie 2017, 14:45 Muzica jazz views 6085
SUA alocă bani pentru o nouă imagine a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”
27 septembrie 2017, 14:45 Muzica jazz views 6085

SUA alocă bani pentru o nouă imagine a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”

SUA a oferit Republicii Moldova un grant nerambursabil, în valoare de 200 de mii de dolari, pentru continuarea lucrărilor de restaurare și conservare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului" din Căuşeni. Anunţul l-a făcut ambasadorul SUA, James Pettit, în cadrul unei recente vizite la sfântul lăcaș. Anterior SUA a alocat 150 de mii de dolari pentru lucrările de salvgardare şi de punere în valoare a patrimoniului dat.

Preşedintele raionului Căuşeni, Nicolae Gorban, a declarat pentru IPN că sunt în derulare lucrările primei etape de refacere a obiectului de cult. Se fac probe de pictură pe podul şi pe pereţii laterali ai bisericii, după care lucrările se vor conserva pînă în luna martie-aprilie anul viitor. Ulterior, spune preşedintele raionului Căuşeni, picturile se vor desconserva pentru a vedea dacă s-au lipit de pereţi şi nu prezintă fisuri sau bule de aer.

„Dacă lucrările vor decurge bine, înseamnă că din primăvară se va merge mai departe. Etapa a II-a va fi scoaterea acoperişului vechi şi instalarea unei cupole. Proiectul este gândit pentru patru ani de zile", a spus Nicolae Gorban, preşedintele raionului Căuşeni.

Potrivit lui Nicolae Gorban, Biserica „Adormirea Maicii Domnului" din Căuşeni este construită în secolele XVI-XVII. Lăcaşul era în prag de ruinare.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Căușeni , biserica , bani , SUA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1404 locuitori

Găuzeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Găuzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 20 km de orașul Șoldănești și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1404 oameni. Prima atestare documentară a satului Găuzeni datează din 12 aprilie 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.