Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 iunie 2018, 12:50 Muzica rock views 10552
Rogozin nu mai este reprezentatul lui Putin pe problema transnistreană
21 iunie 2018, 12:50 Muzica rock views 10552

Rogozin nu mai este reprezentatul lui Putin pe problema transnistreană

Kremlinul a renunțat la serviciile lui Dmitri Rogozin privind relația cu Tiraspolul.

În luna mai, Rogozin a devenit directorul Roskosmos, iar Administrația Putin a decis să numească alte două persoane care să gestioneze relațiile dintre Moscova și Transnistria.

Purtătorul de cuvînt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat pentru RBK că decretul privind demiterea lui Rogozin din funcția de reprezentant special al Rusiei pentru Tiraspol a fost deja semnat.

Surse apropiate Kremlinului au comunicat că locul lui Rogozin va fi luat de două persoane. Un specialist va fi din cadrul Ministerului Economiei, care va conduce Comisia economică interguvernamentală, iar o altă persoană va fi responsabilă de relația politică dintre Moscova și Tiraspol.

Analistul politic Dmitrii Fetisov a declarat că Rogozin nu a dus la bun sfîrșit principala sarcină care i-a fost trasată în 2012, și anume apropierea recunoașterii Autoproclamatei RMN la nivel internațional. Rogozin nu a putut nici măcar să asigure o bună colaborare între companiile transnistrene cu piața rusă, jumătate din exporturile Tiraspolului pleacînd pe piața Uniunii Europene.

De activitatea lui Dmitrii Rogozin s-a arătat nemulțumit și vicepreședintele Comitetului pentru CSI din cadrul Dumei de Stat de la Moscova, Constantin Zatulin. Acesta a declarat că în urma lui Rogozin au rămas o serie de probleme nerezolvate care vor trebui să fie prioritare pentru succesorul său.

„Rogozin era concentrat pe alte probleme prioritare, iar Transnistria stătea și aștepta cînd îi va veni rîndul pe lista de priorități", a subliniat Zatulin.

Deputatul îi reproșează că Rogozin nu a fost în stare să asigure balansarea bugetului regiunii separatiste, fapt ce a dus la scăderea cu 30% a pensiilor și plăților sociale și nici nu a încurajat acordarea de pașapoarte rusești populației din stînga Nistrului.

Rogozin a fost numit în funcția de reprezentat special al președintelui rus pentru Transnistria în luna martie 2012, cînd la conducere era Dmitri Medvedev. Rogozin și-a menținut funcția și după revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin în mai 2012. Rogozin a fost responsabil de mai multe proiecte din regiunea transnistreană, multe dintre acestea fiind executate prin intermediul Fundației de Integrare Euroasiatică. O parte dintre aceste proiecte au rămas în paragină după ce a fost stopată finanțarea.

Rogozin a fost unul dintre susținătorii lui Evgheni Șevciuk în perioada în care acesta a condus regiunea separatistă. După ce a pierdut pretinsele alegeri și au început dosarele penale, Șevciuk ar fi mers în repetate rînduri la Moscova unde s-ar fi întîlnit cu Rogozin, însă urmărirea penală nu a fost întreruptă.

La 28 iunie 2017, Rogozin intenționa să viziteze Transnistria pentru a celebra 25 de ani de la introducerea trupelor de pacificatori ruși în raioanele de est al Republicii Moldova. Avionul la bordul căruia se afla Rogozin nu a fost lăsat să traverseze spațiul aerian al Romîniei din cauza că acesta se afla în lista sancțiunilor UE. Atunci, Rogozin promitea pe Twitter un răspuns dur. Cîteva zile mai tîrziu, Guvernul de la Chișinău l-a declarat pe Rogozin persona non grata.

După inaugurarea lui Vladimir Putin pentru al patrulea mandat, Rogozin și-a pierdut postul de vicepremier în Guvernul de la Moscova.

Sursa: deschide.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1860
Populația:
1411 locuitori

Crasnogorca este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Grigoriopol și la 66 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnogorca alcătuia 1411 oameni în anul 2005. Satul Crasnogorca a fost înființat în anul 1860.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.