Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 noiembrie 2015, 10:31 views 11729
Brutărie modernă în satul Sărata-Galbenă
11 noiembrie 2015, 10:31 views 11729

Brutărie modernă în satul Sărata-Galbenă

O brutărie modernă pentru persoanele aflate în dificultate a fost construită în satul Sărata-Galbenă din raionul Hânceşti. Aceasta va asigura cu pâine proaspătă, absolut gratuit, mai multe centre sociale din localitate, dar şi familiile nevoiaşe din sat. Banii pentru construcţia şi utilarea brutăriei au fost oferiţi de donatori de la centre creştine din SUA, Elveţia şi Germania.

Până nu demult, pâinea era adusă la centrele de plasament din Sărata-Galbenă de la 20 de km distanță, astfel că, pe timp nefavorabil, nu ajungea întotdeauna la timp. Acum patru luni, câteva organizaţii de caritate din SUA, Elveția și Germania și-au exprimat disponibilitatea de a finanţa construcția unei brutării în localitate.

„Pentru noi este o bucurie mare, pentru că în timp de doi ani, noi procuram pâinea și ajutam la oamenii săraci din localitate, dar astăzi s-a deschis brutăria aceasta modernă. În primul rând noi avem 50 de oameni la azilul de bătrâni, avem zece la centrul pentru invalizi şi avem 60 de copii care vin aici zilnic la centru și îi hrănim", a menționat Victor Culeac, director, Centrul creștin „Sarepta".

Brutăria a fost echipată cu utilaj modern și va putea produce zilnic în jur de 1500 de pâini. Aici și-au găsit un loc de muncă și zece oameni din sat.

„Avem mașină de mestecat aluatul, dospitor, două cuptoare. Acum coacem pâine, cu timpul poate vom coace și colaci, plăcinte", a afirmat Lilia Cernomoreț, locuitoare, Sărata-Galbenă.

„La această brutărie mi-a plăcut pentru că nu am plecat peste hotare, sunt lângă copii, lângă casă, sunt în Moldova mea, nu plec nicăieri", a spus Maria Dănuț, locuitoare, Sărata-Galbenă.

Costul lucrărilor de construcție, dar și a utilajului se ridică la aproape un milion și jumătate de lei. Printre donatori este şi un brutar renumit din Elveția.

„Am decis să investesc în țara dumneavoastră pentru că am înțeles că aici este mai mare nevoie decât în altă parte. Am instruit oamenii de aici să coacă pâine după reţetă elvețiană. Vreau să spun că pâinea moldovenească nu diferă prin nimic de cea elvețiană, doar că am observat că în Moldova se mănâncă foarte multă pâine. Pentru mine țara voastră este un paradis", a afirmat Gaspar Haug, donator, Elveția.

Comuna Sărata-Galbenă se află la o distanţă de aproximativ 50 de km de Chișinău şi are în jur de șase mii de locuitori.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

pîine

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1654
Populația:
1021 locuitori

Năpădeni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Năpădeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 51 km de orașul Ungheni şi la 87 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1021 de oameni. Satul Năpădeni a fost menționat documentar în anul 1654.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.