Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 august 2017, 16:35 Muzica minorităţilor naţionale views 7034
La Cimișlia a avut loc o cursă de cai
07 august 2017, 16:35 Muzica minorităţilor naţionale views 7034

La Cimișlia a avut loc o cursă de cai

Tropote de cai s-au auzit la Cimișlia. Pe un soare arzător zeci de oameni s-au adunat la hipodromul din localitate, pentru a urmări cursele de cai. La sfîrsitul competiției, de parcă s-ar fi întrecut cu armăsarii, sătenii și-au încercat și ei puterile. Au tras de căruțele încărcate cu o sută de kilograme de orz.

Spectacolul a adunat o mulțime de oameni la hipodromul din Cimișlia, deși era foarte cald. Cei veniți au stat cu ochii pe călăreți. Deși nu sînt profesioniști, participanții au oferit un show pe cinste. Concurenții sînt crescători de cai de ani buni. Campionii, premiați cu diplome și cupe, spun ca cel mai important este antrenamentul zilnic.

Zeci de participanti din Cimișlia, dar si Ceadir Lunga, Ungheni si cateva localitati din Ucraina și-au încercat puterile. Partea cea mai așteptată pentru spectatori, totuși, a fost cea de final, cînd sătenii au participat la diverse probe de tractiune.

Tinerii au avut de tras o caruță cu 100 de kg de orz pe o distanță de 100 de metri. Emoțiile au fost mari mai ales că totul era contractonometru. A cîștigat echipa care a reusit sa ajungă la finish în 18 secunde.

Alti curajosi au stat la coadă la aruncat saci plini cu fîn. Ion Coadă a aruncat sacul la 16 metri distanță. A primit un premiu bănesc. Cursele cu cai au devenit o tradiție la Cimișlia și se află la cea dea 7 ediție.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

Ungheni , cal , cursa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
1526 locuitori

Sturzeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Sturzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Rîșcani și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1526 de oameni. Satul Sturzeni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.