Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 iunie 2017, 16:00 views 7338
Peștele, vedetă la Nimoreni! (Video)
05 iunie 2017, 16:00 views 7338

Peștele, vedetă la Nimoreni! (Video)

Amatorii de bucate din pește au avut prilej de sărbătoare. Zeci de oameni s-au adunat pe stadionul din centrul localității Nimoreni, din raionul Ialoveni pentru a participa la Festivalul Peștelui. Evenimentul a reușit să îmbine bucatele delicioase cu muzica bună. Astfel, în timp ce peștele sfîrîia pe grătare, iar mămăliga fierbea, oamenii au profitat de iarbă verde și au ascultat cântece populare, interpretate de ansambluri folclorice.

Vizitatorii festivalului spun că atmosfera a fost una de zile mari:

„Un cîmp frumos, scaune extraordinare și numere bune în scenă. S-au mai păstrat în sate tradiția. Indiferent de griji, de nevoi, de sărăcia, s-au păstrat ansamblurile folclorice. Cîntă lumea", a spus un vizitator.

„Foarte interesant, organizat bine. Suntem emoționați. Am venit pentru prima dată la asemenea festival, dar e foarte bine", a precizat o vizitatoare.

„E foarte frumos. Am fost și la prima ediție. Numai că suntem în căutarea peștelui și nu-l prea găsim. Vrem pește proaspăt", a spus un alt vizitator.

„E foarte bine. Ne place, dar mai ales le place copiilor", a menționat o vizitatoare.

„Am venit pentru că e interesant, sunt mulți pești și e fain", a declarat un alt vizitator.

„E frumos. Toți sunt veseli, frumoși, umblă, se uită, caută. Ne bucurăm că a ajuns și la noi, la Nimoreni să fie frumos", spune vizitatoare.

Oamenii au preferințe diferite atunci când vine vorba de pregătirea peștelui:

„La grătar, dar pentru asta trebuie timp. La tigaie e cel mai simplu. Dar îmi place la grătar, în folie, că pătrunjel, cu ceapă. Sînt mai multe metode", explică vizitatorul.

„Zeamă de pește, neapărat cu mămăligă, pește prăjit, la grătar și chiar copt", a specificat o vizitatoare.

„Copt. E mai sănătos", spune altă vizitatoare.

„Mie îmi place mai prăjit. Nu prea sănătos", explică alt vizitator.

„Zeamă de pește, uha regească, cum spune rusul. Fierbe o găină, apoi peștele", a precizat vizitatoarea.

Organizatorii evenimentului susțin că festivalul are scopul de a împăca toate gusturile:

„Avem multe concursuri și așteptăm lumea. Peștele este vedeta festivalului", a declarat organizatoarea Natalia Eremia.

Reprezentanții serviciului piscicol au fost la dispoziția curioșilor care voiau să afle regulile de securitate la pescuit. Potrivit directorului adjunct al instituției, în ultimii ani amatorii de prins pește s-au disciplinat.

„În ultima perioadă, datorită informării care se face de către Serviciul Piscicol, constatăm un număr mult mai mic de braconieri. Dacă anul trecut am întocmit aproximativ 1300 de procese verbale, în primele șase luni ale acestui an avem doar 450-500 de procese verbale contravenționale", a menționat Vlad Ungurean, director adjunct al Serviciului Piscicol.

Festivalul Peștelui de la Nimoreni este la cea de-a doua ediție.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

pesti , Festival , Ialoveni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
4106 locuitori

Văsieni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Văsieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Ialoveni și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4106 oameni. Satul Văsieni a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.