Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 aprilie 2019, 14:40 views 14302
Un sistem de iluminat inteligent va apărea într-un sat din raionul Ștefan Vodă
02 aprilie 2019, 14:40 views 14302

Un sistem de iluminat inteligent va apărea într-un sat din raionul Ștefan Vodă

În satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă, va fi construit un sistem de iluminat public cu utilizarea sistemului inteligent de management energetic. Proiectul-pilot a fost aprobat în cadrul ședinței Agenției pentru Eficiență Energetică.

Proiectul-pilot prevede montarea a 538 corpuri de iluminat de tip LED pe 19 străzi din sat, cu o lungime totală de circa 18 km. Inițiativa va reduce substanțial cheltuielile, dar și va proteja mediul încunjurător de emisiile de CO2.

„Este foarte important ca acest proiect-pilot să fie realizat, deoarece este o inițiativă unică. Totodată, poate fi considerat un model pentru alte localități din Republica Moldova, deoarece prevede implementarea într-o singură comunitate a mai multor măsuri de eficiență energetică", a menționat Vitalie Iurcu, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

De asemenea, în cadrul ședinței Agenției pentru Eficiență Energetică au fost aprobate și alte proiecte-pilot, printre care: Proiect de eficientizare a consumului de energie a Azilului pentru persoane în etate din orașul Șoldănești și a Gimnaziului din satul Șișcani, raionul Nisporeni; Reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public din satul Geamăna, etc.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

iluminare , sat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
411 locuitori

Tănătarii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ştefăneşti, Ursoaia Nouă și Tănătarii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Căușeni și la 61 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 411 oameni. Satul Tănătarii Noi a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.