Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 aprilie 2016, 10:50 views 7874
Biserică-monument lăsată în paragină!
24 aprilie 2016, 10:50 views 7874

Biserică-monument lăsată în paragină!

Biserică-monument lăsată în paragină. Deși a fost construit cu zeci de ani în urmă, într-un lăcaş de cult din satul Bălăurești, Nisporeni, nu a răsunat, până acum, nicio rugăciune. Localnicii îşi amintesc cu tristețe cum biserica a fost avariată în timpul celui de-al doilea război mondial și speră să prindă ziua când lăcașul să-și deschidă ușile pentru primii credincioși.

Biserica "Sfântul Nicolae" datează din anii '30 și este importantă pentru patrimoniul național. Sătenii susțin că aceasta a fost construită din piatră naturală, iar în calitate de adeziv s-a utilizat un amestec de albuș de ou, var și nisip. Însă, timpul şi războiul şi-au lăsat amprenta pe casa Domnului.

"S-a zidit biserica, s-a stârnit războiul. Aici au bombardat că se văd găurile".

Așa cum s-a întâmplat în cazul mai multor edificii de cult din țară, în perioada sovietică și acest lăcaș a servit drept depozit pentru cerealele colhozului din localitate.

"Da, pe timpul colhozului aici aduceau ce vrei şi erau uşile puse să nu fure cineva".

Deși au o altă biserică, construită recent, locuitorii din Bălăurești spun că îi doare inima că acest lăcaș sfânt se ruinează chiar sub ochii lor:

"Ar fi bine să o repare că stă de atâţia ani şi nimeni nu şi-a dat interes. Chiar dacă avem aceasta nouă nu trebuie de o lăsat să se strice."

"Am vrea dacă ar fi putinţă şi ar da lumea ajutor şi a fi o să se facă. Să dăm toţi câte un pic cum s-a dat la cealaltă biserică".

"Am vrea şi biserica sau măcar ceva ca muzeu, ceva ca să aibă nepoţii noştri ca moştenire".

Primarul localităţii speră să găsească bani pentru a putea repara lăcaşul de cult:

"Sperăm şi noi la nişte proiecte europene să facem un traseu turistic. În cazul în care vor fi bani se poate de făcut un muzeu al satului", a declarat primarul satului Bălăurești, Ion Carp.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Arhitectura , restaurare , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1646
Populația:
625 locuitori

Tătărăuca Veche este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia Nouă, Tătărăuca Veche, Tătărăuca Nouă și Tolocăneşti. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 625 de oameni. Satul Tătărăuca Veche a fost menționat documentar în anul 1646.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.