Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 ianuarie 2013, 10:23 Concursuri, expoziţii, proiecte views 9696
22 ianuarie 2013, 10:23 Concursuri, expoziţii, proiecte views 9696

Donduşenenii s-au scăldat de Bobotează în apa miraculoasă

De acum a devenit o frumoasă tradiţie ca la sărbătoarea de Bobotează unii locuitori ai oraşului Donduşeni să se scalde în apa miraculoasă a lacului din zona de odihnă. Anual ei vin la acest lac în plină iarnă pentru a se scălda. Iar la sărbătoarea de Bobotează ei au fost urmaţi de un şir de cirajoşi pentru a se spăla de păcate. Pînă la aceasta, crucea tăiată în gheaţă a fost sfinţită de protoiereul mitrofor Veaceslav, blagocin al raionului Donduşeni.

Primul a sărit în apă Alexandru Romaniuc, iar apoi pe rînd intrau în lac toţi oamenii care doreau să fie sănătoşi şi plini de viaţă. Cu fiece an numărul doritorilor de a intra în apa sfinţită devine tot mai mare. Unii din ei s-au decis la această faptă curajoasă chiar în ajunul sărbătorii de Bobotează. Nu toţi participanţii la sărbătoare au avut curajul să se cufunde în apa rece ca gheaţa. Totuşi unele persoane şi-au spălat faţa cu apa sfinţită a lacului. De mult curaj a dat dovadă şi părintele Veaceslav, care a intrat în apa sfinţită a lacului.

După scăldatul de Bobotează curajoșii au avut o mulţime de impresii. La scăldatul de Bobotează mulţi oameni au venit pentru prima dată, au fost şi cupluri, prieteni, care au dorit să demonstreze că şi lor nu le este frică de apa rece ca gheaţa. La sfîrşitul sărbătorii, organizatorii acesteia i-ai servit pe toţi cu ceai fierbinte, colțunași şi izvar. Şi această tradiţie frumoasă deja a prins rădăcini adînci în oraşul Donduşeni.

Cuvinte cheie:

localitati , sarbatoare , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XIX
Populația:
594 locuitori

Constantinovca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Constantinovca şi Iachimeni. Satul Constantinovca este amplasat în regiunea de şes şi mici coline, pe rîul Draghiştea, situat la 27 km de oraşul Edineţ, la 35 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 229 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 594 de oameni. Satul Constantinovca a fost înființat la mijlocul secolului al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.