Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 noiembrie 2023, 16:30 Arta din epoca preistorică views 36264
Drochia – un frumos oraș moldovenesc
15 noiembrie 2023, 16:30 Arta din epoca preistorică views 36264

Drochia – un frumos oraș moldovenesc

Primele aşezări umane au apărut pe locaţia actuală a oraşului Drochia circa 5 000 de ani în urmă. Investigaţiile arheologice au scos la lumina zilei rămăşiţe ale caselor din lemn, uneori chiar cu două nivele, fragmente de lut ars, unelte din cremene, oase de animale, cioburi de oale, pictate sau incizate, datate cu epoca eneoliticului (mileniile IV-III î.Hr.).

Se crede că numele oraşului provine de la pasărea dropie, care era anterior larg răspîndită în regiune. Istoria oraşului Drochia începe odată cu construcţia căii ferate Bălţi-Ocniţa, cînd în 1889 pe tronson s-a construit o gară care a luat numele satului din apropiere. În anul 1895 în apropierea gării apar primele case. Amplasarea geografică a determinat creşterea industrială a oraşului şi stabilirea unor legături mai strînse cu alte localităţi.

În prima jumătate a secolului XX Drochia începe să se dezvolte rapid, iar în anul 1940 devine centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume. În anul 1954 staţia căii ferate Drochia s-a contopit cu cătunul cu nume identic ce se afla la o depărtare de 1,5 km de staţie, formînd astfel localitatea de tip orăşenesc Drochia.

Localitatea devine centru industrial odată cu construcţia unei fabrici mari de zahăr în anul 1954. În jurul acestei fabrici creşte un orăşel muncitoresc cu şcoală, casă de cultură, grădiniţă de copii etc. În anul 1963 în localitate este pusă în funcţiune fabrica de mobilă, în 1969 – fabrica de fermentare a tutunului, iar în 1970 – combinatul de confecţionare a ambalajelor. Odată cu dezvoltarea industriei creşte şi numărul locuitorilor oraşului, astfel încît în anul 1970 în Drochia locuiau 11200 de oameni. La 28 decembrie 1973, Drochia capătă statut de oraş de subordonare raională.

Un adevărat monument de artă din oraşul Drochia este Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, construită între anii 1988-1998, care se înalţă la intrarea în oraş. Iniţiatorul şi însufleţitorul construcţiei a fost preotul Pavel Valuţă. La construcţia catedralei au contribuit locuitorii oraşului Drochia, dar şi a raionului, toţi oamenii de bună credinţă.

Forma şi amplasarea cupolelor, care simbolizează pe Isus Hristos şi pe cei patru evanghelişti a fost concepută de Pavel Valuţă. Catedrala a fost ridicată de meşterii din Tighina. În interior Catedrala a fost pictată de Petre Achiţenie, artist plastic din Dorohoi. În anul 1997 frescele au acoperit întreaga suprafaţă a pereţilor, tavanului şi bolţilor, fiind considerate una dintre cele mai frumoase creaţii ale pictorului P.Achiţenie.

Cuvinte cheie:

localitati , istoria , Moldova

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
2537 locuitori

Cîrpeşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Cîrpeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cantemir și la 128 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2537 de oameni. Satul Cîrpeşti a fost menționat documentar în anul 1469.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.