Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 septembrie 2014, 10:47 views 13516
La Ocniţa s-a deschis „Fîntîna Cadînei”
Foto: diez.md
29 septembrie 2014, 10:47 views 13516

La Ocniţa s-a deschis „Fîntîna Cadînei”

Sîmbătă, 27 septembrie, a avut loc ceremonia de deschidere a complexului istoric „Fîntîna Cadînei", în apropiere de satul Lipnic, raionul Ocniţa, relatează NOI.md.

La începutul lunii august 2014, un grup de iniţiativă a decis să acumuleze fonduri şi timp de 2 luni să restaureze complexul istoric Fîntîna Cadînei din satul Lipnic.

La acel moment, potrivit membrei grupului Irina Ghelbur, au reuşit să cîştige 4 mii de dolari. La proiect, care a fost realizat de către arhitectul Teodor Naval şi echipa sa, OldArchitecture, au participat sute de oameni.

La eveniment au venit numeroşi oaspeţi, inclusiv viceministrul Culturii Gheorghe Postică şi preşedintele raionului Ocniţa, Ion Tomai.

Conform legendei locale, la fîntînă, în anul 1469 sau 1470 a început renumita bătălie în care domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare i-a învins pe tătarii de pe Volga.

Amintim că deschiderea festivă a monumentului istoric se încadrează în șirul de evenimente dedicate Zilele Europene ale Patrimoniului, care se desfăşoară în Republica Moldova în perioada 22-27 septembrie.

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
874 locuitori

Bărboieni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bărboieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 12 km de oraşul Nisporeni şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 874 de oameni. Satul Bărboieni a fost menționat documentar în anul 1602 cu denumirea Popești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.