Materiale din compartiment: Galeria foto |

Aranov Şico

Şico Aranov (numele adevărat Aranovici) – dirijor, compozitor, fondator şi conducător artistic al primei trupe de jazz din Moldova – „Bucuria".

Născut la 23 aprilie 1905 în satul Tatarbunar, Basarabia (în prezent: regiunea Odesa, Ucraina), în familia unor evrei săraci. Din copilărie a învățat să cînte la bas-helicon, iar după ce familia s-a mutat cu traiul în oraşul Arţiz, a început să cînte în cadrul fanfarei locale. În 1913-1919 a studiat la Şcoala Reală din Chilia, apoi la Conservatorul „Unirea" de la Chişinău, clasa „goarnă"(1923-1927). Şi-a satisfăcut serviciul în armata română, după demobilizare, în anul 1930 a devenit student la Academia Regala de Muzică şi Artă Dramatică de la Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1935, clasa „trompetă și compoziție". Concomitent, el a condus un şir de orchestre ale cinematografelor din București („La Capitol", „Trianon", „Regal", „Citi", „Corso").

În anul 1940 se întoarce la Chișinău, după alipirea Basarabiei la URSS. El a evoluat în componenţa Orchestrei de Estradă sub conducerea clarinetistului Charles Breydburd la cinematograful „Orfeum" de la Chișinău, după care a fost transferat la Filarmonica de Stat din Moldova, ansamblul a fost redenumit „Orchestra de Jazz de Stat din Moldova" (Moldgosdjaz), conducător artistic al căreia a devenit Şico Aranov.

Cînd a început războiului, orchestra a fost evacuată în oraşul Kokand și pînă în anul 1945 a susţinut concerte pe fronturile Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Programul includea cîtece militar-patriotice și cîntece populare moldoveneşti, însă cea de-a doua parte a concertului era acordată în totalitate jazz-ului. Orchestra avea propria trupă de dans, care în afară de dansul popular, mai avea în repertoriu tangoul argentinian şi stepul.

După război, orchestra a fost desființată. În anii 1947-1956 ani Şico Aranov a lucrat în calitate de conducător muzical al Ansamblului de Stat de Dansuri Populare Moldovenești (care mai tîrziu s-a reformat în Ansamblul „Joc"), care a devenit, sub conducerea lui Laureat al celui de-al IV-lea Festival Mondial al Tineretului și Studenților din București (1953). În anii 1956-1963 și 1967-1969 a fost director artistic al Orchestrei de Jazz „Bucuria", creat de el. În anii 1964-1966 a condus Orchestra Comitetului Audiovizual din Moldova.

Este cunoscut şi în calitate de compozitor al cîntecelor şi romanţelor moderne. Contemporanii îl numeau adesea „părintele estradei moderne moldoveneşti". Ş. Aranov este şi unul din primii compozitori care a compus muzică pentru filmele moldoveneşti.

A murit la 28 noiembrie 1969 la Chişinău, a fost înhumat la Cimitirul Evreiesc.

Titluri onorifice şi premii:

Maestru în Arte (1950),

Artist al Poporului din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1953)

Filmografia:

„Leana", Studioul „M. Gorki", 1955 – artistic,

„Melodii moldoveneşti", Studioul de Filme Documentare din Chişinău, 1955, în colaborare cu Vasile Zagorschi.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1102 locuitori

Căbăiești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Căbăiești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Căbăiești se află la distanţa de 22 km de orașul Călăraşi și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1 102 oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.