Adoriany

"Adoriany" – proiect muzical iniţiat de doi dintre cei mai de succes producători moldoveni de muzică EDM (Muzică Electronică) – Adrian şi Vlad Milea. Grupul a fost format oficial la sfîrșitul anului 2012.

Frații Milea, Adrian (născut în anul 1985) şi Vlad (născut în anul 1991), sînt originari din satul Zberoaia, raionul Nisporeni, Republica Moldova. Dragostea pentru muzică au moștenit-o din familie, tatăl lor avea chiar o formație muzicală, mama lor este și ea o împătimită a cîntecului. Ambii frați au urmat Școala Muzicală de la Nisporeni, optînd pentru instrumentele cu clape. La vîrsta de 12 ani Adrian primește în dar de la tatăl său o clapă Yamaha PSS-270. Începe să deprindă meseria de instrumentist și de la tatăl său cu care merge la petreceri, iar la 14 ani îl aflăm deja pe scena din satul natal, cîntînd în formație cu vecinul sau Nicu (voce). Treptat, ajutați și de părinți și-au cumpărat propria aparatură, clapa Casio CTK 731 și timp de vreo 5 ani au cîntat cu Nicu pe la nunți, cumătrii, petreceri și aniversări de tot genul. Din anul 2004 Adrian își face studiile la Facultatea de Litere de la Iași, Romania, urmîndu-și altă pasiune − dragostea pentru cuvînt, vers.

În anul 2006, fratele său Vlad, care învăța acordeonul la Școala Muzicala din Nisporeni se alătură grupului, decizînd împreună ca formația lor să se numească simplu – Nicu și Frații Milea. În același an realizează primul album: "Așa este viața pe pămînt", muzica fiind semnată de Adrian Milea, versurile de Ion Jalbă (Nicu), care a fost produs de Casa de Discuri Trimedial Music cu concursul lui Nelu (Ion Stratan).

În 2007 lansează un nou album, făcînd înregistrările deja profesional la Studioul Trimedial Music. La albumul Nicu și Frații Milea – "Am venit să vă cîntăm", lucrează cu Dj Țigănaș (Viorel Țigănaș), care-l inspiră pe Adrian să învețe ingineria de sunet. Astfel, își urmează nou vis – cel de a avea propriul studio, tot Nicu și Frații Milea. În vara anului 2008 Adrian absolvește facultatea, iar visul de a avea studio era pe cale să devină realitate, cu susținerea din partea părinților și multă muncă reușesc să deschidă în decembrie 2008 propriul studio audio. Încep lucrul la cel de-al treilea album Nicu și Frații Milea. Toate înregistrările le fac deja la propriul său studio cu instrumentiștii: Ion Condrea – acordeon, Eugen Struc – saxofon, Eugen Josan – vioară, Virgiliu Cătărău – clarinet.

În decembrie 2009, la Casa de Discuri "Sitarin" este lansat un alt album al lui Nicu și Fraților Milea – "Azi e nuntă mare-n sat" – muzica, versurile, aranjamentele, recording-ul, mixing-ul, mastering-ul, fiind realizate de Adrian Milea, voce – Nicu Jalba și Vlad Milea.

Astfel, au lucrat cu mai multe genuri de muzică, pînă în 2012, cînd au înțeles că muzica electronică este ceea ce-și doresc cu adevărat să facă. Așa a luat naștere proiectul "Adoriany".

În 2013 "Adoriany" a lansat piesa "Desert", fiind imediat remarcați de celebra Casă de Discuri "Armada Music", cu care au semnat şi promovat piesa la nivel internațional. "Adoriany" a fost selectat, aflîndu-se printre 7 finaliști, ca să facă parte din prima școală de muzică on-line - Academia de Muzică Electronică, un mare proiect al Casei de Discuri "Armada Music", Point Blank Music School, Google+ și Dj Mag.

Lansează mai multe piese de succes printre care: "Let Me Free" (feat. Anishoara), "Immersion", "Birthday". În 2016 "Adoriany", Adrian şi Vlad Milea, cei mai de succes producători moldoveni de muzică electronică au lansat singleul intitulat "Someday". De această dată, "Adoriany" colaborează cu producătorul Leko.

În prezent, Adrian Milea locuiește în Canada, la Montreal, e inginer de sunet, lucrează cu Vlad la proiectul "Adoriany" la distanță, el scrie versurile pieselor, Vlad continuă să lucreze la propriul studio, fiind producător muzical, interpret, DJ, evoluînd la petreceri, sărbători, scrie muzică pentru tineri interpreți.

Au realizat circa 17 piese, în total, care nu au fost însă lansate oficial, muzica lor fiind promovată mai mult pe Internet, de la care au și un venit, foarte modest, de altfel.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
6200 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Slobozia și la 111 km de Chișinău. Populaţia satului Hlinaia alcătuia 6200 de oameni în anul 2007. Satul Hlinaia a fost atestat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.