Marțevici Eduard

Eduard Marțevici – artist de teatru şi cinema. Artist emerit al RSFSR.

S-a născut la 29 decembrie 1936 în or. Tbilisi, Georgia. A decedat pe 12 octombrie 2013 la Moscova.

Marţevici a studiat la GITIS. Fiind încă student la anul doi, a jucat rolul central în spectacolul „Hamlet" de Shakespeare, prezentat în cadrul Institutului. Aici el a fost observat de către conducătorul artistic al Teatrului „V. Maiakovski", Nicolai Ohlopkov. Mai tîrziu el 1-a înlocuit pe scena profesională pe Mihail Kozakov, care a părăsit acest teatru. În curînd şi Marţevici a plecat de la teatrul „V. Maiakovski" şi s-a angajat în trupa Teatrului Mic. În anii 1973-1975 el a predat aici arta actoricească, dar și la Teatrul „B. Şciukin".

Jucînd o mulțime de roluri pe scenă, Marţevici totuşi s-a produs și în numeroase pelicule realizate în spaţiul sovietic. Pe parcursul vieții el a evoluat în peste 100 de filme, seriale și ecranizări de spectacole. Unele dintre cele mai valoroase roluri pe care le-a jucat actorul de-a lungul carierei sale sînt: Arkadi Kirsanov în pelicula „Părinţi şi copii" după romanul omonim al lui Ivan Goncearov, Drubeţkoi în „Război şi pace" după romanul omonim al lui Lev Tolstoi, Franz Lefort în „Rusia tînără", jurnalistul Dmitri Stepanov în „TASS este împuternicit să declare", Ghenrih Gheine în „Carl Marx. Anii tinereții" şi a.

Pentru prima oară, la studioul „Moldova-film" el s-a filmat în 1970 în filmul polițist „Furtul". Aici el a interpretat rolul colecţionarului Alexei Burov, un om devotat profesiei sale.

Ulterior, peste nouă ani, regizorul Nicolae Ghibu îl invită pe Marţevici să joace un rol central – cel al ofițerului de informații german Kaminski, în filmul „Codul «Fulgerul de sud»", al cărui subiect relatează despre lupta secretă dintre cercetaşii sovietici şi cei germani din timpul Operaţiei Iaşi-Chişinău.

Cel de-al treilea film produs la studioul moldovenesc, cu participarea lui Marțevici, a fost o ecranizare a romanului „Femeia în alb" al scriitorului englez Wilkie Collins, în regia lui Vadim Derbeniov. Aici actorul l-a jucat pe extravagantul baronet Percival Glyde. Aceste trei pelicule Eduard Marţevici și-a manifestat pe deplin talentul actoricesc.

Se poate constata că filmele cu participarea actorilor din diferite republici ale URSS-ului dezvăluie modul de conlucrare în cinematografia sovietică din anii 60-80.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1741 locuitori

Rădeni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Rădeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Călărași și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1741 de oameni. Satul Rădeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.