Cara-Cioban Dumitru

Dumitru Cara-Cioban - scriitor, scenarist şi regizor găgăuz.

S-a născut la 27 mai 1933 în satul Beşalma, ce se traduce din limba găgăuză "Cinci pomi de măr". A decedat într-un tragic accident în 1986. A fost o persoană enciclopedică: a studiat pictura în şcoala artelor plastice "I.E. Repin" din Chişinău, Institutul de literatură "M. Gorkii" din Mos­cova. Sinestătător a studiat camera de filmat 16mm şi a filmat în regia proprie şi după scenariile proprii cîteva pelicule cinematogra­fice care şi astăzi să păstrează în muzeul satului avînd o valoare de nepreţiiit. A avut şi premii ca cineast la concursurile de filme pentru amatori, ce se petreceau în anii 70-80 în republică.

Versuri a început să scrie încă de pe banca şcolară. În 1962 apare de sub tipar primul volum de poezii al lui Dumitru, intitulat "Cuvîntul dintîi". A urmat " Istovire " (1969.), " Variaţii " (1970) a scris şi proză. Este şi autor unelor picturi în ulei. Cîţiva ani a lucrat şi-n calitate de învăţător în satul natal. Tot el a organizat în Beşalma Muzeul gagauz unde în curs de 17 ani a fost şi primul lui director, adunînd sute de exponate din folclorul şi istoria poporului găgăuz. Şi astăzi acest mu­zeu e vizitat de mii de oameni din toată Moldova şi de peste hotarele ţării.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1451
Populația:
3331 locuitori

Ţaul este un sat şi comună din raionul Donduşeni, Ţaul este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Ţaul este situat în partea de sud a raionului Donduşeni, la o distanţă de 6 km de orașul şi de gara Donduşeni şi la 210 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3331 de oameni. Satul Ţaul a fost întemeiat în anul 1451 sub numele Alboteşti.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.