Ciobanu Mircea

Ciobanu Mircea (29.11.1956, Petreni, Soroca). Poet, dramaturg, istoric literar. Licenţa la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie. Activează în calitate de Profesor la Liceul ,B. P. Haşdeu” din Drochia, apoi de lector asociat la Universitatea Pedagogică „Al. Russo” din Bălţi. Este redactor-şef adjunct la revista „Semn” din Bălţi, în prezent este redactor-şef la Editura „Ştiinţa”. A debutat cu culegerea de versuri „Dintre sute de catarge” (1990). Este prezent în culegerea „Une antologie de la poesie moldave”, Paris (1996). Editează placheta „HAYDN între două claxoane” (1995). Este autorul piesei „Staţia terminus”, menţionată la Concursul republican de dramaturgie (Chișinău, 1997), montată la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi. Autor al „Crestomaţiei de literatură română”, (în colaborare cu Gr. Chiper şi Val. Lungu, 2002). Este prezent în antologia „Metafore din Basarabia” (Iaşi, 2001). Colaborează la „Columna”, „Basarabia”, „Făclia”, „Contrafort”, „Convorbiri literare”, „Dacia literară”, „Sud-Est cultural”.

Opere:
„HAYDN între două claxoane”, Chișinău, 1995;
„Staţia terminus. Eseu dramatic în 3 acte”, Chișinău, 1998;
„Crestomaţie de literatură română (în colaborare), Chișinău, 2002.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
747 locuitori

Hîrjauca este un sat și comună în raionul Călărași. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Leordoaia, Hîrjauca, Mîndra, Palanca. Satul Hîrjauca se află la o distanță de 25 km de orașul Călărași și la 71 km de Chișinău. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor și este una din principalele stațiuni balneologice din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 747 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hîrjauca datează din anul 1644.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.