Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Crenguţa de Iederă

Colectivul etno-folcloric universitar „Crenguţa de Iederă”, denumirea caruia provine de la o planta decorativă cu flori de o rară frumuseţe, este alcatuit din copii talentaţi şi devotaţi artei populare din diferite zone folclorice ale Moldovei. Ansamblul are în componenţa sa 38 de persoane, repertoriul acestuia e constituit din cîntece şi dansuri culese din nordul Moldovei şi Bucovinei. Din anul 1992 Colectivul deţine titlul onorific de Colectiv Popular.

Colectivul este condus de distinsa interpretă de muzică populară Maria Iliuţ (Maestru în Artă). Născută la 23.02.1955 în Crasna, Bucovina. Şi-a făcut studiile la Institutul de Arte „G. Muzicescu” din Chișinău (1978 – 1984). Este solista Ansamblului etno-folcloric „Tălăncuţa”, a formaţiilor „Ştefan-Vodă” şi „Busuioc Moldovenesc” din Chișinău (1983). Din anul 1987 lucrează în calitate de profesoară la Palatul de Creaţie al copiilor de la Chișinău. A obţinut marele premiu la Concursul interpreţilor cîntecului folcloric Tamara Ciobanu (Chișinău, 1986),  este laureată a Concursului „Cîntaţi cu noi” (Chișinău, 1989).

A colaborat cu Gheorghe Banariuc, Nelu Laiu, Petre Neamţu, Mihai Amihalachioaie ş. a.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1585
Populația:
1397 locuitori

Fîntîniţa este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte satul Fîntîniţa și stația de cale ferată Ghizdita. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1397 de oameni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Drochia și la 194 km de Chișinău. Satul Fîntînița a fost menționat documentar în anul 1585.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.