Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Stîngă Adam

S-a născut la 30 septembrie 1962 în satul Zîrnești, județul Cahul, Moldova.

La vîrsta de 12 ani începe să cînte la trompetă. Primul învățător este vărul său Ion Stîngă. Mai tîrziu cîntă alături de lăutarii din zona sudului: Bogdan Constantin, Ion Marinovici și Mitișor Botgros.

În anul 1985 a absolvit Institutul de Arte „Gavril Muzicescu” de la Chișinău (în prezent – Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice). Își începe activitatea în orchestra de muzică populară „Lăutarii” − condusă de maestrul N. Botgros.

Pe parcurs colaborează cu orchestrele folclorice „Mugurel”, „Busuioc moldovenesc” și orchestra „Barbu Lăutaru”, cu care susţine numeroase spectacole pe scenele Europei.

Majoritatea pieselor lui Adam Stînga sînt dedicate lăutarilor contemporani. Alături de orchestra „Lăutarii” a susţinut numeroase concerte în Moldova și peste hotarele ei a înregistrat un CD împreună cu orchestra „Lăutarii”. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără „Hora lui Foca”, „Hora de masă”, „Sîrba ca la Văleni” ș.a.



În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1455
Populația:
2240 locuitori

Delacău este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Delacău este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Anenii Noi și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2240 de oameni. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1455.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.