Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Şura Mariana

S-a născut la 23 august 1982 la Florești, Republica Moldova într-o familie de artişti. În familia Şura muzica a avut întotdeauna un loc de cinste. Tatăl Marianei, Victor a absolvit Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” şi este trompetist şi percuţionist, Tamara, mama Marianei a absolvit Institutul de Arte Frumoase, Facultatea de Culturologie. În anul 1985 familia Şura s-a mutat cu traiul la Chișinău. Mariana Şura are un frate cu doi ani mai mare ca ea – Alexandru, care este ţambalist. De mică a urmat timp de 7 ani dansurile, dar din cauza unei traume a trebuit să renunţe la dansuri, astfel ajunge să cînte în corul „Lia Ciocîrlia” şi să se gîndească serios la o carieră muzicală.

A absolvit liceul „Petru Zadnipru” din capitală, a urmat timp de un an cursurile preuniversitare de la Conservator, iar apoi a studiat la Facultatea de Muzică uşoară şi jazz de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „Gavriil Muzicescu”.

A participat la diverse concursuri, obţinînd premii:

•    2002 –„Maluri de Prut”, Premiul I;
•    2003 – Concursul tinerilor interpreţi, Premiul III (Ialta, Ucraina);
•   2003 - Premiul II la secţiunea „Muzică populară” şi „Premiul Tineretului” la un concurs din Piteşti, România.

În anul 2008 a lansat primul său album cu denumirea „Floare de mălin” cu 14 piese.

Colaborează cu mai mulți autori: Liviu Ştirbu, Alexandru Vdovicenco, Maria Stoianov, Vitalie Rotaru, cîteva piese le-a semnat ea însăşi.

A realizat mai multe videoclipuri: „La mulţi ani”, „Floare de mălin”, „Dragoste vreau”, „Colinda”, „Eu sînt femeia”, „Te vreau lîngă mine”.

I s-a conferit titlul onorific Artista Emerită a Republicii Moldova.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
756 locuitori

Şipca este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Şipca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 3 km de orașul Șoldănești și 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 756 de oameni. Prima mențiune documentară certă a localității datează din anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.