Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Doibani Eugen (Natan)

Eugen Doibani (Natan) – interpret, compozitor, textier.

S-a născut la 11 noiembrie 1987 în oraşul Orhei, Republica Moldova. Primele lecţii de muzică le-a luat de la mama sa, fiind acompaniat de către ea la pian sau acordeon. De la o vîrstă fragedă, începînd de la grădiniţa, apoi la şcoala a participat la toate sărbătorile muzicale posibile. Un pas important în cariera sa muzicală a fost şcoala muzicală de 7 ani de la Orhei, pe care a început să o frecventeze începînd cu clasa a II-a.

La nouă ani a trecut concursul şi a fost primit în calitate de solist al colectivului de creaţie „Artshow” din oraşul Orhei. Prima sa apariţie în scenă a avut loc la aceeaşi vîrstă în cadrul grupului „Artshow”. Într-un interviu Eugeniu povestea, că îşi aminteşte cum de emoţii a strîns marginea sacoului şi nu i-a mai dat drumul pînă la sfîrşitul evoluării, apariţia sa în scenă a fost una reuşită a primit şi aplauzele bine meritate. Ca  pe urmă orice evoluare a sa în scenă să-i aducă doar plăcere, şi-a dat seama atunci, că scena şi muzica sînt viaţa lui.

Eugen a avut o copilărie fericită, intensă, inclusiv şi graţie activităţii sale interpretative. În calitatea sa de solist al colectivului artistic «Artshow» a or. Orhei, a participat la numeroase concerte în ţară şi în străinătate.

În anul 2001 a devenit Laureat al Festivalului Statelor Membre ale Alianţei Cultural-economice a Mării Negre „Golden Ferry”, care s-a desfăşurat la Soci, chiar dacă această perioadă a coincis cu problemele legate de schimbarea vocii, el a reuşit să treacă cu brio şi de acest obstacol şi să obţină premiul. Deosebit de valoroasă s-a dovedit a fi posibilitatea de a evolua în faţa unui public internaţional şi să lege prietenii cu participanţii din Armenia, Georgia, Rusia, şi, desigur cu concurenţii săi din Moldova.

Au urmat apoi o serie de concursuri judeţene printre care: „Clopoţeii Codrului”, Festivalul „Codrii Orheiului”, Festivalul consacrat Anului European al Limbilor, Festivalul regional al cîntecului francez consacrat lui Celine Dion. La toate aceste concursuri Eugeniu a obţinut premii. A participat la mai multe ediţii a Festivalului-concurs „Două inimi gemene”,  primind premii.

Pînă la 16 ani Eugen a interpretat cîntece din repertoriul diferitor artişti autohtoni, precum şi din străinătate, simţea însă o lipsă acută de piese în repertoriul său, care să-l reprezinte şi să-i permită să-şi manifeste pe deplin talentul. Iată ce l-a determinat pe tînărul interpret să înceapă să compună el însuşi muzica şi versurile pentru melodiile sale, inclusiv şi în limba engleză. În decembrie 2003, el compune prima sa piesă.

Pe parcursul anilor 2003-2006 îşi face studiile la Colegiul Pedagogic „V. Lupu” de la Orhei.

În anul 2006 participă la preselecția naţionala a Concursului „Eurovision” cu piesa „Prayer fo Peace”.

În anul 2009 lansează primul său album solo cu denumirea „Infinitul zbor”.

În anul 2010 absolveşte Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice de la Chișinău, Facultatea – Interpretare artistică (Chișinău).

Începînd cu anul 2011 Eugeniu Doibani şi-a luat un alt nume scenic ‒ Natan.

Eugen Doibani compune muzică pentru mulți interpreți autohtoni: Nataly Toma, Karizma, Ionel Istrati, Catalina Rusu, Dana Marchitan, Costi Burlacu și Corina Țepeș. A cîntat în duet cu Geta Burlacu, Karizma și Indiana. Compune şi muzică instrumentală.

În prezent Eugen lucrează activ la noi piese pentru sine şi alţi interpreţi tineri. Se gîndeşte să se facă producător şi promoter muzical. Participă la diverse proiecte.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
1082 locuitori

Sîrma este un sat şi comună din raionul Leova. Sîrma este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Leova și la 101 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1082 de oameni. Satul Sîrma a fost menționat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.