Moțpan Dumitru

Moțpan Dumitru – politician moldovean. S-a născut la 3 mai 1940 în satul Seliște, Nisporeni. A absolvit Școala tehnică de electrificare și mecanizare a agriculturii din orașul Soroca și apoi Școala Superioară de Partid din Odessa. Membru al PCUS pînă în anul 1991.

A lucrat ca inginer mecanic, președintele gospodăriei colective „Puti Lenina" din Făleşti, apoi în organele locale de partid. Între anii 1990-1998 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Fiind parlamentar Dumitru Moțpan a desfășurat o amplă activitate, fiind membru activ al clubului parlamentar "Viața Satului", creat în aprilie 1990 și care număra 60 de deputați. Acest club a stat la baza constituirii Partidului Democrat Agrar din Moldova (PDAM), care a avut loc la 19 octombrie 1991 cînd Congresul a aprobat Programul și Statutul și l-a ales pe deputatul Dumitru Moțpan în calitate de președinte al formațiunii nou-create.

Parlamentarii Partidului Democrat Agrar din Moldova i-au acuzat pe deputații Frontului Popular din Moldova (FPM) de incompetență, cerînd și obținînd declanșarea de alegeri parlamentare anticipate. La alegerile legislative anticipate din 27 februarie 1994, PDAM a obținut un mare succes, întrunind 43,18% din numărul total de voturi și 54 din cele 104 mandate de deputat. Astfel, PDAM a obținut funcția de președinte al Parlamentului (Petru Lucinschi), două funcții de vicepreședinte și președinția la 8 din cele 10 comisii parlamentare. Dumitru Moțpn, liderul partidului, a fost ales ca vicepreședinte al Parlamentului (1994-1997).

Dumitru Moțpan a deținut funcția de președinte al Partidului Democrat Agrar din Moldova (PDAM) din anul 1991. După alegerea lui Petru Lucinschi ca președinte al Republicii Moldova, Moțpan a candidat pentru postul lăsat vacant de Lucinschi, dar nu a obținut necesarul de 53 voturi.

Totuși, la data de 6 martie 1997, a fost ales în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova, cu 55 voturi dintr-un număr de 101. Dumitru Moțpan a îndeplinit funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada 5 martie 1997 - 23 aprilie 1998.

În alegerile parlamentare din martie 1998 Partidul Democrat Agrar din Moldova a pierdut o parte importantă din membrii săi și o parte din electorat, obținînd 3,63% dintre voturi și nu a mai intrat în Parlament. În anul 1998 Dumitru Moțpan s-a pensionat, abandonînd activitatea politică.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
242 locuitori

Cobîlea este stație de cale ferată în cadrul comunei Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Stația de cale ferată este situată în valea rîului Ciorna, la o distanță de 16 km de oraşul Şoldăneşti şi la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia stației de cale ferată constituia 242 de oameni. Stația de cale ferată Cobîlea a apărut în anul 1892.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.