29 noiembrie 2010, 18:15 views 160398

Răcitură de cocoş

Ingrediente:

•    1 cocoş de 1,2-1,5 kg,
•    2-3 cepe,
•    2-3 rădăcini de pătrunjel,
•    1-2 morcovi,
•    5-6 căţei de usturoi,
•    foi de dafin,
•    piper negru boabe,
•    sare,
•    verdeaţă de pătrunjel.

Mod de preparare:

Pregătiţi cocoşul, spălaţi-l, tăiaţi-l bucăţi şi puneţi-l într-o cratiţă, adăugaţi ceapa, rădăcini de pătrunjel, morcovi (pentru ca culoarea bulionului să fie mai intensă, rădăcinile pot fi coapte anterior). Turnaţi apa, astfel încît să fie acoperită carnea de 3-4 degete şi să se fiarbă la foc domol timp de 2,5-3 ore, periodic, luîndu-se spuma şi grăsimea. Apoi scoateţi carnea din bulion, iar picioruşele, capul, gîtul şi aripioarele trebuie fierte timp de 5-7 minute pînă sînt gata, a se adăuga frunze de dafin, piper negru boabe, sare.

Carnea fiartă se ia de pe os, se pune în farfurii adînci. Se lasă bulionul să se limpezească, se stoarce, se condimentează după gust cu usturoi ras, mai lăsaţi-l încă 10 minute şi mai stoarceţi-l încă o dată. Carnea pusă în farfuriile adînci, ornaţi-o cu morcov şi ou, turnaţi bulionul răcit şi daţi-le la rece.
Se recomandă să se servească cu hrean preparat anterior.

 

Preparat culinar pregătit la „Aeroport catering”
or. Chișinău, bd. Dacia, 80/3

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
1575 locuitori

Tocmagiu este un sat din comuna Teiu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Grigoriopol și la 74 km de Chișinău. Populaţia satului Tocmagiu alcătuia 1575 de oameni în anul 2011. Satul Tocmagiu a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.