18 ianuarie 2011, 09:55 views 8874
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Bienala teatrului ”Eugène Ionesco” – BITEI

În 1994 debutează primul în Moldova Festival Internaţional de Teatru , BIENALA TEATRULUI «EUGÈNE IONESCO» — BITEI, cu genericul PLANETA IONESCO, fiind dedicat dramaturgiei lui Eugène Ionesco. Acest festival vine să reunească sub auspiciile sale cele mai diverse colective teatrale, care nu ezită să provoace, să experimenteze, să pună întrebări incomode. În timp festivalul a devenit o frumoasă tradiție a vieții teatrale autohtone.

Scena din spectacol, Teatrul Eugen Ionesco

A doua ediţie a festivalului (1997) s-a desfăşurat sub genericul TRADIŢIE ŞI MODERNITATE.

Cea de-a treia ediţie (1999) a avut ca generic ÎNTÎLNIRI LA SFÎRŞIT DE SECOL.

Cea de-a patra ediţie (2001) s-a desfăşurat sub genericul INTERFERENŢE.

În anul 2003, a cincea ediţie a Festivalului s-a desfăşurat sub genericul TEATRU FĂRĂ FRONTIERE.

În anul 2004, la omagierea a 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui dramaturg rus Anton Cehov, a avut loc a şasea ediţie a Festivalului - PLANETA CEHOV.

Cea de-a şaptea ediţie a BITEI, cu genericul ÎNTRE ORIENT ŞI OCCIDENT, s-a desfăşurat în 2006.

Începind cu editia a opta care a avut loc in 2008 şi s-a desfaşurat sub genericul INTERSECŢII Festivalul BITEI îşi lărgeşte aria şi devine din Festival de Teatru – Festival  al Artelor Scenice.

Începind cu editia a opta care a avut loc in 2008 şi s-a desfaşurat sub genericul INTERSECŢII Festivalul BITEI îşi lărgeşte aria şi devine din Festival de Teatru – Festival  al Artelor Scenice.

A noua ediție a festivalului BITEI (2010) s-a desfășurat sub genericul PENTRU O LUME MAI BUNĂ. Comentînd  genericul ales, Petru Vutcărău, Directorul BITEI, a subliniat că societatea este suprasaturată de energii negative, iar oamenii de cultură, trăind într-o lume a frumosului și  hrănindu-se din acest inepuizabil izvor doresc, prin Festivalul Internațional al Artelor Scenice, să creeze o oază a frumosului, să cultive gustul artistic în rîndul spectactorilor, să pună accentul pe frumos. Ediția din anul 2010 a festivalului s-a deschis  cu spectacolul "Spărgătorul de nuci" de  P. Ceaikovski, montat de cunoscututl coregraf Radu Poclitaru de la Teatrul Modern - Balet din Kiev.

Opţiunea pentru calitate a fost definitorie în selectarea spectacolelor care au fost prezentate în cadrul celei de-a 9-a ediţii a BITEI.  Aceasta este una dintre cele mai mari manifestări teatrale din Republica Moldova care a reunit circa 540 de participanţi din România, Ucraina, Suedia, Rusia, Estonia, Ungaria, Georgia, India, Irlanda, Turcia, Japonia, Spania, R. Moldova.

Pentru prima dată în cei şaisprezece ani de cînd există festivalul, Teatrul „Eugene Ionesco” nu a prezentat niciun spectacol în decursul Bienalei, deoarece scena din noul sediu al TEI se află în reparaţii. Acest sediu a găzduit un singur spectacol de dans, tot aici au avut loc conferinţe de presă cu participarea artiştilor invitaţi la festival.

Tradițional, programul festivalului cuprinde trei secțiuni: Teatru, Muzică, Dans. În cadrul acestor secțiuni se joacă spectacole de teatru dramatic, reprezentații de dans modern, teatru de păpuși, muzică și dans folcloric. Directorul BITEI este regizorul Petru Vutcărău, directorul artistic al Teatrului "Eugene Ionesco". BITEI are și un trofeu, numit Ochiul de Aur și reprezintă Zeița Artei Scenice. Trofeul este înmînat teatrelor participante la festival. În cadrul festivalului se țin dezbateri, au loc întîlniri cu oamenii de teatru, personalitășți, oaspeți, invitați la festival.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
324 locuitori

Secărenii Noi este un sat din cadrul comunei Secăreni, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Hîncești și la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 324 de oameni. Satul Secărenii Noi a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.