21 ianuarie 2011, 15:10 views 41746

Gîscă umplută cu orez, gutuie, mere

Ingrediente:

•    1 gîscă de 2-2,5 kg,
•    1,5 pahar de orez,
•    1-2 mere,
•    0,5-1 gutui,
•    0,5 pahar de stafide,
•    sare,
•    piper negru măcinat,
•    3-4 linguri de ulei vegetal.

Mod de preparare:

Gîsca prelucrată se pune în apă rece sărată pentru 6-8 ore (2 linguri de sare la 1 l de apă). Scoateţi apoi gîsca, lăsaţi apa să se scurgă, frecaţi-o pe dinafară şi pe dinăuntru cu sare şi piper. Lăsaţi-o să se marineze. Curăţaţi gutuile de coajă şi seminţe, tăiaţi-le felii subţiri sau cubuleţe. Înlăturaţi şi seminţele cu cotor cu tot de la mere, tăiaţi-le felii. Spălaţi stafidele şi turnaţi peste ele apă clocotindă. Faceţi un terci fărîmicios din orez (1 la 2). Adăugaţi în terci fructele tăiate felii şi stafidele, săraţi şi amestecaţi. Umpleţi gîsca, coaseţi cu aţă albă, ungeţi gîsca cu ulei vegetal şi daţi la cuptor într-o tavă unsă, la temperatura de 160 grade pentru 2-2,5 ore în dependență de cît e de tînără pasărea, umeziţi periodic cu sucul care se elimină. Înainte de a fi servită scoateţi aţa, ornaţi gîsca cu verdeaţă şi legume.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Atlantida”
bucatar-sef Dumanscaia Valentina
or. Comrat str. Lenin,

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2570 locuitori

Drepcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Drepcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în regiunea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina şi România. Localitatea este situată la o distanță de 35 km de  oraşul Briceni, la 5 km de oraşul Lipcani şi la 270 km de Chișinău. Satul este parcurs de traseul internaţional Odesa – Cernăuţi şi de calea ferată internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2570 de oameni. Satul Drepcăuţi apare ca localitate pe harta ţinutului Hotin după 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.