21 martie 2011, 15:01 views 24348

Pîine de nuntă

Ingrediente: (reieşind din proporţia 3,5 kg de aluat)

•    2,5 kg de făină de grîu,
•    1 pahar de zahăr,
•    1 lingură de sare,
•    1 pahar de ulei vegetal,
•    8 ouă pentru aluat,
•    2 ouă pentru uns pîinea,
•    100 g de drojdii,
•    6 pahare de apă.

Mod de preparare:

Pregătim plămădeala. Întru-un pahar cu apă caldă dizolvăm drojdiile, 2 linguri de făină, 2 linguriţe de zahăr, sare. Trebuie să obţineţi o masă de consistenţa smîntînii dense. Punem plămădeala la loc cald pentru 20-30 minute. Într-un vas adînc cernem făina, adăugăm ouăle, zahărul, uleiul vegetal, apa, amestecăm, adăugăm plămădeala. Trebuie să obţinem un aluat elastic, îl lăsăm să se odihnească sub o pînză la loc uscat 1-1,5 ore. Frămîntăm aluatul, îl formăm, îl lăsăm să crească, ungem cu ou bătut, punem decorul din aluat dăm în cuptorul fierbinte şi coacem la temperatura de 175-180 grade 40-45 min. Pîinea este gata, atunci cînd la străpungere cu o scobitoare pe ea nu rămîn urme de aluat. Pentru decor se recomandă să se folosească aluatul fără ou, zahăr, unt.

 

Preparat culinar pregatit la „Aeroport catering”
or. Chisinau, bd. Dacia, 80/3

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2245 locuitori

Tigheci este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cuporani și Tigheci. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Leova și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2245 de oameni. Satul Tigheci a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.