07 aprilie 2011, 17:10 views 18853

Opoziţia ca subiect al procesului democratic şi politic

Existenţa opoziţiei politice este una dintre cele mai importante caracteristici ale regimului politic, criteriul de evaluare al caracterului său democratic și defineşte competitivitatea procesului politic, legat direct de nivelul alternativităţii în procesul de adoptare al deciziilor politice.
Influenţa opoziţiei asupra procesului politic poate fi pozitivă şi să contribuie la dezvoltarea sistemului politic prin sporirea constructivităţii şi deschiderii sale, dar şi să servească drept sursă de destabilizare a situaţiei politice. Cu toate acestea, lipsa unor mecanisme eficiente de includere a opoziţiei în procesul politic o plasează în zona comportamentului politic convenţional, ceea ce poate genera instabilitatea dezvoltării politice, iar în condiţiile agravării maxime a situaţiei poate duce la prăbuşirea întregului sistem.

Avînd în vedere, că opoziţia este una dintre instituţiile-cheie ale dezvoltării democratice, trebuie luate următoarele măsuri pentru a restabili rolul său în contextul general al proceselor democratice:

1. Conştientizarea de către cele mai importante partide parlamentare a faptului că opoziţia constructivă şi activă politic este o condiţie necesară pentru dezvoltarea echilibrată a sistemului politic al Republicii Moldova, pentru asigurarea eficientă a conducerii publice şi politice a statului, una dintre sursele de idei;

2. Instituţionalizarea opoziţiei ca o modalitate şi un mijloc de stabilizare al sistemului politic şi de partide din Republica Moldova;

3. Elaborarea modelului optim formal-juridic, normativ al relaţiilor dintre partidele şi organizaţiile politice, luînd în consideraţie experienţa Republicii Moldova;

4. Menţinerea instrumentelor şi metodelor de interacţiune constructivă cu instituţiile puterii în scopul creşterii efectului pozitiv al acestei interacţiuni şi minimizarea efectelor negative.

Optimizarea conducerii politico-administrative
* Responsabilitatea elitei politice pentru calitatea conducerii politico-administrative
* Contracararea utilizării abuzive a puterii publice
Asigurarea colaborării forţelor social-politice şi consolidarea societăţii
* Perfecţionarea sistemului de stat şi politic
* Ideologia partidelor şi cultura politică 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1627
Populația:
3400 locuitori

Todirești este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Todirești și Grăseni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3400 de oameni. Satul Todirești a fost menționat documentar în anul 1627.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.