16 octombrie 2014, 12:07 views 10220

Tradițiile lunii mai

Luna mai, denumită popular și “Florar” este o lună a ierburilor, o lună plină de prospețime și culoare. Se manifestă printr-o explozie de vegetație, copacii prind culoare și viață datorită frunzelor și florilor, iar muncile agriole se intensifică.

Se consideră că în luna lui “Florar”, Raiul coboară pe pămînt și înverzește totul.

În această lună muncile cîmpului și ale grădinilor devin priorități, astfel țăranii părăsesc casele și gospodăriile pentru a fi în toiul lucrărilor agrare.

În luna mai se strîng turmele de oi și vaci, pentru a fi duse la ciobani. În unele regiuni ale țării, mai ales în zona montană se face și “măsura oilor”.

Tot în luna mai, mai exact pe data de 1 mai, cei care încă mai au vin în butoaie, trebuie să-l scoată și să-l trateze cu pelin, astfel se va strica. Totodată, tradiția populară ne spune că e bine să bei din acest vin pentru a fi ferit de boli în decursul anului.

O foarte cunoscută superstiție spune că, în luna mai, nu e bine să faci nuntă și nici să te naști, fiindcă e o lună neprielnică.

Alte superstiții ale lunii mai fac referire la anul agricol ce urmează, cît și la timpul din decursul acestuia, astfel:

  • Dacă în serile lunii mai apare rouă și e timp răcoros, atunci vom avea belșug la vin și fîn;
  • Ploaia caldă a lunii mai e binecuvîntare pentru culturile de grîu și porumb;
  • Dacă în luna mai năpădesc gîndacii, atunci vom avea un an mănos;
  • Furtunile cu tunete și fulgere din luna mai ne prevestesc un an roditor;
  • Dacă luna mai e ploioasă, atunci vom avea un iunie secetos, etc.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XV
Populația:
25641 locuitori
Logo

Orhei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Orhei.  Amplasat în partea centrală a republicii,  pe malul rîului Răut, oraşul Orhei este situat la o distanţă de 46 km de Chișinău. Conform datelor recensăm]ntului din anul 2004, populaţia constituie 25641 locuitori. Primele menţiuni documentare ale Orheiului datează din ultima treime a secolului al XV-lea şi se referă la pîrcălabii cetăţii Orhei, situată la 18 km în aval pe cursul Răutului, loc cunoscut în prezent sub denumirea „Orheiul Vechi”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.