28 march 2024, 18:09 views 20949
Materiale din compartiment: Photo gallery | Video gallery |

Buzdugeni, district Edineţ

Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
389 locuitori

Buzdugeni este un sat din cadrul comunei Burlăneşti, raionul Edineţ care are o suprafaţă de aproximativ 0.87 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.77 km. Satul este situat la 22 km vest de Edineţ, la 28 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 224 km de Chișinău.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 389 de oameni, dintre care 49.87% - bărbaţi și 50.13% - femei. Structura etnică a populaţiei arată astfel: 98.97% - moldoveni, 0.51% - ucraineni, 0.51% - ruşi.

[top]Monumente istorice

Lîngă satul Buzdugeni, pe malul stîncos al rîului Racovăţ, se află o peşteră în care mai bine de 40 mii de ani în urmă au locuit strămoşii noştri îndepărtaţi. Arheologii au efectuat săpături în peşteră şi au depistat oase de animale, obiecte confecţionate din cremene, cărbune de lemn etc. Unele oase de animale au pe suprafaţa lor zgîrieturi şi părţi şlefuite, care indică întrebuinţarea lor ca unelte de muncă. Aproape de peşteră, pe malul Racovăţului, a fost depistată o vatră de staţiune umană cu o vechime de peste 14 mii de ani. Aici s-au găsit obiecte din cremene, oase de animale tipice pentru epoca paleoliticului tîrziu. Primul sat locuit de sedentari agricultori şi crescători de vite s-a format aici în mileniul III î Hr. Oamenii locuiau în case făcute din bîrne acoperite cu paie sau stuf, pereţii fiind lipiţi cu lut. Localnicii practicau olăritul, vasele de diferite forme şi mărimi fiind în înfrumuseţate cu picturi de culoare cafenie şi albă. Majoritatea obiectelor casnice erau confecționate din cremene şi oase de animale, dar localnicii utilizau şi arama. Cu timpul așezarea a dispărut, fiind arsă, iar arheologii au depistat în apropiere obiecte tipice pentru epoca neoliticului. În epoca marilor migrații teritoriul dintre Nistru și Prut a fost străbătut de numeroase neamuri migratoare, dovadă a trecerii acestora prin zonă fiind 7 movile funerare în apropierea satului Buzdugeni.

[top]Istoria localității

O așezare umană datînd din evul mediu timpuriu a fost fondată în apropierea locației actuale a satului Buzdugeni, după anul 1400. Aşezările vechi erau părăsite adesea din cauza incursiunilor tătarilor. Prima atestare documentară a satului Buzdugeni datează din 29 aprilie 1672. La 15 februarie 1721, în documentul care menționează împărţirea moșiilor de vornicul Ioan Sturza cu cumnaţii săi, este pomenită şi o parte de moşie din s. Bădăjeni, ce rămîne în posesia Saftei, soţia lui Cuza Spătarul. Cu timpul Bădăjenii își schimbă denumirea în Buzdugeni. În 1859 satul Buzdugeni de pe rîul Racovăţ, sat răzeşesc, avea 30 de gospodării, în care vieţuiau 82 de bărbaţi şi 75 de femei.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
512 locuitori

Avrămeni este un sat din cadrul comunei Branişte, raionul Rîşcani. Satul Avrămeni este situat pe malul stîng al rîului Prut, la 38 km de orașul Rîșcani şi la 179 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 512 oameni. Satul Avrămeni a fost mentionat documentar în anul 1560.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.