11 december 2023, 23:19 views 11869

Comisarovca Nouă, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
683 locuitori

Comisarovca Nouă este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Satul are o suprafaţă de circa 2.64 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 12.98 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Coşniţa Nouă, Bosca, Pohrebea Nouă și Comisarovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubasari și la 75 km de Chișinău. Satul Comisarovca Nouă a fost menționat documentar în anul 1859.

[top]Populația

Populaţia satului Comisarovca Nouă alcătuia 683 de oameni în anul 2011.

[top]Istoria localitații

Satul Comisarovca Nouă a fost întemeiat la începutul secolului XIX, de coloniști nemți. Recensămîntul din 1859 consemnează localitatea cu denumirea Voloșinova, avînd 32 de gospodăriiși 65 de locuitori. Odată cu instaurarea puterii sovietice în sat este organizată comuna ”Komsomol”. În 1920 în sat este deschisă o școală cu predare în limba ucraineană, iar în 1924 a fost inaugurată școala cu predare în limba moldovenească. Denumirea satului este schimbată în Comisarovca, iar apoi în Comisarovca Nouă. În perioada sovietică aici a fost organizată o gospodărie colectivă. În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin, spital. În prezent satul este convențional împărțit în două părți: Comisarovca – partea rusă și Malovata – partea moldovenească. Hramul satului este serbat în Comisarovca pe data de 6 octombrie, iar la Molovata pe 9 octombrie.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
387 locuitori

Coşeni este un sat din cadrul comunei Negurenii Vechi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 42 km de orașul Ungheni și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 387 de oameni. Satul Coșeni a fost menționat documentar în anul 1546.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.