29 march 2023, 07:13 views 11641

Dzerjinscoe, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
1193 locuitori

Dzerjinscoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Satul are o suprafaţă de circa 1.56 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.53. Dzerjinscoe este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Dubăsari și la 43 km de Chișinău. Satul Dzerjinscoe a fost menționat documentar în anul 1793 cu denumirea Carantin.

[top]Populația

Populaţia satului Dzerjinscoe alcătuia 1193 oameni în anul 2011.

[top]Istoria localitații

Satul Dzerjinscoe a fost menționat documentar în anul 1793 cu denumirea Carantin. Odată cu stabilirea la începutul anilor 90 ai secolului XVII a graniței oficiale dintre Turcia și Rusia pe rîul Nistru, s-a pus problema creării de posturi vamale și de carantină. Prin ordinul guvernatorului județului Ekaterinoslav al guberniei Herson, I. Kahovski, în 1793, la șase kilometri de Dubăsari, în preajma unicei treceri peste Nistru a fost stabilit un post de carantină, care era veriga principală a liniei de carantină pe Nistru. În 1795 a fost deschisă la Dubăsari vama de frontieră, la acel moment singura în tot ținutul Oceacov. Pe durata existenței postului de carantină în preajma lui s-au așezat cu traiul negustori și meseriași, oameni liberi, soldați în retragere, coloniști din dreapta Nistrului. Astfel s-a format așezarea Carantin. Vama de frontieră de la Dubăsari și-a încetat activitatea la 28 februarie 1831. Linia de carantină pe Nistru a fost abolită abia în 1846. Așezarea însă a rămas. În perioada sovietică, în 1926, aici s-a organizat gospodăria colectivă „Dzerjinski”. În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin. În 1968 satul Carantin a fost redenumit în Dzerjinscoe. Hramul satului este marcat pe data de 14 octombrie.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.
Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
698 locuitori

Codrul Nou este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Codrul Nou este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţă de 25 km de oraşul Teleneşti şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 698 de oameni. Satul Codrul Nou a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.