28 november 2023, 12:04 views 32188
Materiale din compartiment: All news |

Cotiujeni, district Briceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
3505 locuitori

Cotiujeni este un sat şi comună din raionul Briceni. Satul are o suprafaţă de aproximativ 3.28 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 12.29 km. Comuna Cotiujeni are o suprafaţă totală de 50.26 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 38.04 km. Cotiujeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul se află la o distanţă de 12 km de oraşul Briceni.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3505 de oameni, dintre care 47.67% - bărbaţi și 52.33% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 97.80% - moldoveni, 1.23% - ucraineni, 0.80% - ruşi, 0.17% - alte etnii. În satul Cotiujeni au fost înregistrate 1426 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.5 persoane.

[top]Istoria localității

Prima atestare documentară a satului Cotiujeni datează din aprilie 1603, cînd aşezarea, cu loc de moară, este întărită lui Nichifor mare vătav de Vaslui. Legenda spune că temelia lui a fost pusă de nişte cete de arcaşi şi răzeşi, care, pentru slujbă credincioasă, au primit această moşie ca să-şi întemeieze gospodării. Printre primii locuitori a fost un răzeş pe nume Gaşcu, care se ocupa cu confecţionarea cotiugelor de plug. De aici, probabil, se trage şi denumirea satului - Cotiujeni.

[top]Resurse naturale

Satul Cotiujeni este aşezat într-o regiune naturală pitorească: o baltă bogată în apă ce vine din rîul Vilia, pădurea seculară la o distanţă de numai 3 km, cîmpuri bogate cu cereale, zarzavaturi, livezi cu fructe, păşuni. Relieful satului reprezintă un şes cu stînci din piatră, care înconjoară localitatea din partea de nord-est şi sud-est. În sat sunt 4 fîntîni arteziene şi 450 fîntîni particulare, un izvor. Fondul funciar reprezintă 2556 ha de teren arabil şi 219 ha de livezi.

[top]Economia locală

În satul Cotiujeni lungimea drumurilor locale este de 27 km (cu acoperire rigidă - 17 km). Ramura principală a economiei este agricultura. Întreprinderile agricole din sat cît şi gospodăriile ţărăneşti cultivă grîu, porumb, răsărită, soie, orz, mălai, legume şi fructe. Populaţia satului creşte vite mari-cornute, ovine,porcine şi păsări. Satul este aprovizionat cu gaz natural şi telefonizat. În sat funcţionează o moară, oloiniţa, brutăria, 8 magazine.

[top]Sfera socială

In sat activează grădiniţa de copii, şcoala medie, casa de cultură, 2 biblioteci, centrul medicilor de familie, oficiul poştal, stadion.

[top]Monumente istorice

În 1784 este ridicată din lemn Biserica Sf. Ierarh Nicolae. La 9 septembrie 1898 a fost terminată construcţia bisericii din piatră. Biserica este un monument istoric al satului.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
3391 locuitori

Beşghioz este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Beşghioz este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 47 km de municipiul Comrat și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3391 de oameni. Satul Beşghioz a fost menționat documentar în anul 1806.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.