21 march 2024, 15:30 Folk craftsmen views 21453
Dumitru Constandachi  – creator de comori spirituale (Foto)
21 march 2024, 15:30 Folk craftsmen views 21453

Dumitru Constandachi – creator de comori spirituale (Foto)

Dumitru Constandachi este considerat meşterul care a reînviat arta sculpturii în lemn îmbogățind-o cu elemente tradiţionale moldoveneşti.

Pasiunea pentru prelucrarea artistică a lemnului, a moștenit-o de la bunei, pe care, ulterior, a dezvoltat-o la facultate, unde și-a îmbogățit cunoștințele, experiența și dibăcia. Fondatorul Școlii de Arte și Meserii "Meșterul Manole", domnul Constandachi aproape 6 ani, împreună cu elevii săi, a lucrat la reconstrucția mănăstirii Căpriana. Tot el a proiectat și a amenajat sălile de degustație de la Combinatul de Vinuri "Cricova".

Cum ne mărturisește domnul Constandachi într-un interviu: „Pentru mine cioplitul în lemn de la bun început a fost o misiune. Mi-am pus scopul să curăţ ornamentul geometric de influențe [străine], trebuie să păstrăm ce ne-au lăsat strămoşii şi să promovăm specificul nostru naţional ".

Pentru a afla mai multe despre dibăcia și lucrările maestrului, vă îndemnăm să vizionați emisiunea „Tezaur - Dumitru Constandachi fondatorul Școlii de Arte și Meserii "Meșterul Manole"".

Meșter popular, cioplitor în lemn,
Președintele Uniunii Meșterilor Populari
Chișinău
Tel mobil: (+373) 691 099 57
Adresă e-mail : ccbsmp@mail.ru
Email : umpmoldova@gmail.com

Source: issuu.com

Keywords:

meșter , lemn , Meșteșug

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
273 locuitori

Congazcicul de Jos este un sat din cadrul comunei Congazcicul de Sus, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 5 km de municipiul Comrat și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 273 de oameni. Satul Congazcicul de Jos a fost întemeiat în anul 1905.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.