26 march 2023, 11:35 History views 3375
Specialiştii au realizat reconstrucția facială a lui Akhenaten, tatăl lui Tutankhamon
26 march 2023, 11:35 History views 3375

Specialiştii au realizat reconstrucția facială a lui Akhenaten, tatăl lui Tutankhamon

Chipul tatălui regelui Tutankhamon a fost realizat şi făcut public de specialişti, la aproximativ 12.000 de ani după moartea acestuia. Imaginile uimitoare dezvăluie asemănarea izbitoare între tată şi fiu.

Oamenii de știință au folosit un craniu descoperit în Valea Regilor cu aproape 100 de ani în urmă pentru a reconstrui chipul faraonului Akhenaten care a domnit între 1353 î.Hr. și 1335 î.Hr. Imaginea digitală înfăţişează un bărbat în vîrstă de 20 de ani, cu maxilarul lung și ochii pătrunzători, avînd atît forma craniului cît și nasul ascuţit fiind destul de similare fiului său, faraonul Tutankhamon.

Akhenaten s-a căsătorit cu una dintre surorile sale care i-a născut băiatul, dar, ca urmare a relației incestuoase, Tutankhamon s-a născut cu numeroase probleme de sănătate, experții susţinînd că acestea ar fi dus inclusiv la moartea sa timpurie, scrie observatornews.

Lucrarea remarcabilă a fost realizată la Centrul de Antropologie Legală, Paleopatologie, Bioarheologie (FAPAB) din Sicilia, folosindu-se de un craniu dintr-o mumie descoperită în 1907. Rămășițele, cunoscute sub numele de KV 55, au fost găsite într-un mormînt la doar cîțiva metri distanță, unde Tutankhamon a fost înmormîntat, ceea ce i-a determinat pe cercetătorii de atunci să creadă că mumia este tatăl faimosului faraon.

Datorită tehnologiei moderne, o analiză ADN a fost efectuată la aproximativ un secol după ce a fost găsit KV 55, care a sugerat că este într-adevăr tatăl biologic al regelui Tutankhamon. Cu toate acestea, unele dintre rezultatele genetice au fost criticate de experții paleomoleculari în 2010.

Reconstrucția facială a durat luni de zile, dar, spre deosebire de imaginile anterioare ale KV 55, echipa nu a inclus păr, bijuterii sau alte podoabe pentru a se „concentra doar asupra trăsăturilor faciale ale acestui individ", se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a centrului de cercetare.

Oamenii de știință au folosit un proces numit „metoda Manchester" pentru acest proiect, care ia în considerare atît grosimea țesuturilor moi, cît și mușchii faciali atunci cînd o față este reconstruită. Forma și dimensiunea diferiților mușchi sînt determinate pe baza țesuturilor dure subiacente.

„Mușchii și ligamentele feței sînt modelate după modelul craniului în conformitate cu regulile anatomiei. Pielea este așezată deasupra, iar grosimile țesuturilor sînt valori medii care au fost determinate științific" a declarat Francesco Galassi, director și cofondator al Centrului de Cercetare FAPAB.

Echipa a extras, de asemenea, o „cantitate masivă de date" despre misterioasa mumie, cum ar fi examinările fizice anterioare ale craniului, măsurătorile și razele X, a adăugat Galassi.

„Această reconstrucție facială readuce la viață, într-un mod metaforic, una dintre cele mai controversate și importante mumii din istoria lumii, care poate fi atribuită lui Akhenaton însuși, deși ar putea fi dorită o confirmare suplimentară a acestei identificări", a declarat echipa care s-a ocupat de studiu.

Nu numai că se spune că mumia este controversată, însuși Akhenaton a fost înconjurat de controverse cînd a condus Egiptul. Cînd a intrat la putere, a abandonat tradiția egipteană de a venera mai multe zeități și a adus un omagiu doar unui disc solar numit Aten. Schimbarea nu a fost acceptată pe scară largă în Egiptul antic, întrucît întreaga lor cultură era concentrată în jurul multor zei.

Cînd Akhenaton a murit, oamenii au demontat și ascuns monumentele regretatului faraon, iar numele său a fost șters din lista conducătorilor. Cu toate acestea, religia politeistă anterioară a fost restabilită odată ce fiul lui Akhenaton, Tutankhamon a preluat tronul. El și-a început domnia la vîrsta de opt sau nouă ani și a domnit aproximativ nouă ani.

O reconstrucție a feței și a corpului său a ajutat cercetătorii să înţeleagă care au fost cu exactitate problemele de care a suferit faraonul de-a lungul scurtei sale vieţi şi domnii: a avut dinți de găină, un picior strîmb și șolduri de fată, conform celei mai detaliate examinări.

Mai degrabă decît să fie un rege îndrăgostit de cursele de caruri şi de activităţi masculine, regele egiptean a fost nevoit să folosească un baston pentru a se putea deplasa. O „autopsie virtuală", compusă din peste 2.000 de scanări computerizate, a fost efectuată în tandem cu o analiză genetică a familiei lui Tutankhamun, care susține teoria potrivit cărora părinţii săi erau înrudiţi.

Oamenii de știință cred că acest lucru l-a lăsat cu deficiențe fizice declanșate de dezechilibrele hormonale. Astfel, istoria familiei sale ar fi putut duce de fapt la moartea sa prematură. Diferite mituri sugerează că a fost ucis sau a fost implicat într-un accident de car după ce i s-au găsit fracturi în craniu și în alte părți ale scheletului său. Acum, oamenii de știință cred însă că este posibil să fi murit mai de grabă de o boală moștenită, deoarece doar una dintre fracturi ar fi avut loc înainte de a muri, în timp ce piciorul lui strîmb ar fi făcut imposibilă participarea lui într-o cursă de car.

Hutan Ashrafian, lector în chirurgie la Imperial College din Londra, a spus că mai mulți membri ai familiei par să fi suferit de boli care pot fi explicate prin dezechilibre hormonale: „Mulți dintre predecesorii familiei sale au trăit pînă la o vîrstă matură. Numai linia sa imediată a murit la vîrsta fragedă".

„Autopsia virtuală arată că degetele de la picioare sînt divergente - în termeni laici este piciorul de bîtă, strîmb. Ar fi șchiopătat. Există un singur loc în care putem spune că ar fi avut o fractură înainte de a muri, în zona genunchiului" a declarat radiologul egiptean Ashraf Selim.

Dovezile problemelor sale de sănătate au fost de asemenea susţinute şi de cele 130 de bastoane uzate, găsite în mormîntul său. Cercetătorii speculează că Tutankhamon și-a rupt piciorul și a murit din cauza infecției care a urmat la scurt timp, potrivit Daily Mail.

În 1907, lordul Carnarvon George Herbert i-a cerut arheologului și egiptologului englez Howard Carter să supravegheze săpăturile din Valea Regilor. La 4 noiembrie 1922, grupul Carter a găsit pași care duceau la mormîntul lui Tutankhamon și au petrecut cîteva luni găsind camera sa de mormînt. Au deschis camera și au descoperit sarcofagul în februarie anul următor. Mormîntul este unul dintre cele mai mari descoperiri în istorie, plin de obiecte prețioase lăsate cu scopul de a-l ajuta pe tînărul faraon în călătoria sa către viața de apoi.

Source: www.publika.md

Keywords:

istoria , faraon , savanti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1880
Populația:
342 locuitori

Vladimirovca este un sat din cadrul comunei Găvănoasa, raionul Cahul. Satul are o suprafaţă de circa 0.88 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.24 km. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 342 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Vladimirovca datează din anul 1880.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.