24 march 2023, 14:00 Moldovan reality views 1413
Detalii importante! Cum ar putea fi acordată pensia de urmaș
24 march 2023, 14:00 Moldovan reality views 1413

Detalii importante! Cum ar putea fi acordată pensia de urmaș

Pensia de urmaș ar putea fi acordată procentual din pensia pentru limită de vîrstă și în cazul în care persoana decedată a fost beneficiar de pensie specială, dacă în data decesului aceasta a întrunit condițiile pentru stabilirea pensiei pentru limită de vîrstă.

Un proiect de lege în acest sens a fost publicat pentru consultări, scrie Noi.md cu referire la bizlaw.md.

Documentul actualizează și regulile de calculare a pensiei de urmaș. Mai exact:

  • în cazul în care întreținătorul era beneficiar de pensie pentru limită de vîrstă sau pensie de dizabilitate severă se stabilește procentual din pensia pentru limită de vîrstă sau pensia de dizabilitate severă aflată în plată sau actualizată, după caz. Cuantumul pensiei de urmaş se calculează în mărime de 50% pentru fiecare urmaş.
  • în cazul în care întreţinătorul nu era beneficiar de pensie sau era beneficiar de pensie specială sau pensie de dizabilitate accentuată sau medie se stabileşte procentual din pensia potenţială calculată pentru dizabilitate severă. Cuantumul pensiei de urmaş se calculează în mărime de 50% pentru fiecare urmaş.

Autorii proiectului spun că din cauza lipsei informației privind numărul beneficiarilor care vor solicita pensia de urmaș, calculată procentual din pensia pentru limită de vîrstă, în cazul persoanelor decedate, foști beneficiari de pensie specială, determinarea cheltuielilor suplimentare din bugetul asigurărilor sociale de stat este imposibilă. Cheltuielile totale pentru plata pensiilor sus-menționate vor fi acoperite din contul și în limita mijloacelor aprobate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023.

Source: noi.md

Keywords:

pensie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
25 locuitori

Cucioaia Nouă este un sat din cadrul comunei Ghiliceni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 18 km de oraşul Teleneşti şi la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 25 de oameni. Satul Cucioaia Nouă a fost înființat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.