30 march 2023, 12:00 Moldovan reality views 1336
O lege scandaloasă: Piscicultorilor li se aruncă praf în ochi
30 march 2023, 12:00 Moldovan reality views 1336

O lege scandaloasă: Piscicultorilor li se aruncă praf în ochi

În Moldova continuă discuțiile în jurul Legii nr.318, adoptată în grabă de parlament la 17 noiembrie, 2022, care nu numai că lasă posibilități vaste pentru abuzuri și corupție, dar poate duce și la prăbușirea pisciculturii în țara noastră. În rezultat, peștele de origine locală ar putea dispare în totalitate de pe rafturi, locul lui fiind ocupat de cel de import.

Recenta dezbatere a situației, desfășurată la Ministerul mediului, a lăsat mai multe semne de întrebare , iar ideile concrete care să contribuie la salvarea pisciculturii naționale, lipsesc în continuare. În același timp, a devenit cunoscut că se lucrează la modificarea cadrului legal pentru a ajusta legislația în ramura pisciculturii la standardele europene.

Însă reprezentanții ramurii au impresia că ”li se aruncă praf în ochi” pentru a-i îndepărta de problemele principale, inclusiv cea a încălcării dreptului de proprietar. Piscicultorii speră că la alcătuirea noii formule autoritățile vor ține cont nu doar de specificul ramurii date, dar și de legislația de profil a UE, și de experiența înaintată a altor țări din regiune.

La 15 martie, specialiștii în piscicultură au adresat premierului Dorin Recean a scrisoare deschisă, în care în mod repetat și-au exprimat neliniștea privind situația creată și și-au declarat disponibilitatea de a se implica în elaborarea unor legi care să nu fie în detrimentul cuiva. La Chișinău, s-a desfășurat conferința «Nimicirea pisciculturii în Moldova ca urmare a Legilor nr. 64/2020, nr. 318/2022, nr. 356/2022». În cadrul ei a răsunat apelul către autorități de a ajuta piscicultura, și a nu permite să-i fie aplicată această lovitură, care poate finaliza cu o catastrofă pentru întreaga ramură. Plus la asta, specialiștii cred că trebuie să urmăm exemplul României și a altor țări, și să adoptăm o lege separată privind acvacultura.

Continuarea articolului cititi pe noi.md.

Keywords:

Piscicultori , lege

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
6072 locuitori

Gîsca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Gîsca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Căușeni și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Gîsca alcătuia 6072 de cetăţeni în anul 1997. Satul Gîsca a fost menționat documentar în anul 1807.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.