Go to section: History
13 december 2016, 12:25 History views 29565
Ziua Eroilor Patriei (Foto)
13 december 2016, 12:25 History views 29565

Ziua Eroilor Patriei (Foto)

Din păcate, astăzi în Republica Moldova nu există nici o zi în care ne-am putea aminti de eroii țării, apărătorii Patriei, care-și îndeplinesc onest și altruist datoria lor militară. În țara noastră sărbătoarea de 23 februarie a fost desființată, iar cea instituită în schimbul acesteia, Ziua Armatei Naționale nu a putut lua locul sărbătorii naționale.

Neclintită rămîne ziua sacră de 9 mai, care, cu toate acestea, în fiecare an și, fără succes, încearcă să fie marcată ca Ziua Europei. La 14 februarie soldații internaționaliști își amintesc de camarazii căzuți și viața de zi cu zi în timpul satisfacerii serviciului militar în Afganistan. Și atît.

Proiectul Militar-memorial "Șag k Pobede" a decis să marcheze Ziua Eroilor Patriei ca sărbătoare. Către această nouă dată din istoria modernă prospectorii au desfășurat o nouă etapa a campaniei "Nagradnoi List". Participanților la Marele Război pentru Apărarea Patriei le-au fost înmînate copii ale documentelor din arhivele Ministerului Apărării al Federației Ruse, cu descrierea faptelor lor eroice sau a realizărilor lor militare de pe front, în timpul luptelor împotriva cotropitorilor fasciste.

Printre puținele rînduri ale raportului de luptă se simt pulberea arsă, fumul, urletul obuzelor, marele curaj și statornicia. "În timpul construcției podului peste canal el a manifestat curaj și dîrzernie. Îndeplinind sarcina de construire a sprijinului pentru pod, lucrîd în apă rece, timp de mai multe ore. Dușmanul ataca trăgînd cu artileria podul, executînd o lovitură directă în pod, au fost răniți. În ciuda acestui fapt, tov. Slivca nu și-a părăsit locul de lucru, îndeplinindu-și misiunea cu 30 de minute înainte". Mihail Slivca își aduce aminte și acum de apa rece ca gheața și focul dus de inamic, sub care puțini din tovarăși săi din subdiviziunea geniștilor au supraviețuit ... El a fost norocos să rămînă în viață, să-și crească copiii, să ajungă să-și vadă nepoții și strănepoții.

Mai mult de un an a trebuit să parcurgă pe drumurile fronturilor pușcașul Batalionului 2 al subdiviziei Regimentului 1149 de Pușcași, Petru Covalenco. El, militar de infanterie de rînd, a văzut războiul mai aproape decît mulți alții. "De pe 23.07.1944, în preajma înălțimii 179,9 de pe malul drept al Nistrului a nimicit cu grenada 2 soldați, iar cu mitraliera 3 inamici". Pentru eliberarea Moldovei de fascism eroul a primit medalia "Pentru curaj".

Aflîndu-se în serviciul militar Vladimir Scoric a trebuit să-și riște viața de nenumărate ori, să privească în ochi pericolul, să ia decizii. Dar Bătălia de la Lacul Balaton, din martie 1945, cînd luptătorii fasciști au mers în ultima lor ofensivă din cel de-Al Doilea Război Mondial a devenit pentru tînărul soldat al corpului de debarcare o primă încercare a curajului. "În luptele pentru satul Guttomași tov. Scoric s-a manifestat ca unul dintre cei mai curajoși soldați. În timpul atacului, el a dat foc la două mașini cu două sticle pline de lichid inflamabil, a oprit focul lunetistului, care împiedica marșul unității. În timpul contraatacurilor inamicului el a ucis cinci soldați și ofițeri germani".

Mai 1945, ultimele zile ale războiului. I-ul Front Ucrainean duce lupte în afara Berlinului, care se predase deja. Făcînd front comun toate popoarele Uniunii Sovietice, inclusiv, militarii moldoveni zdrobesc definitiv fasciștii.

"Soldatul de rînd Țăranu în timp ce contracara contraatacurile de pe 1,2 și 3 mai 1945 în zona înălțimii 168, 0 a distrus cu aruncătorul de mine un punct de mitralieră grea și circa 2 subdiviziuni de infanterie". Astăzi Mihail Țăranu plînge amar privind modul în care unii politicieni cu mîinile murdare susțin că poporul moldovenesc nu este cîștigător în Al Doilea Război Mondial. Cavalerul a două medalii "Pentru curaj" știe foarte bine că luptătorii-moldoveni au adus o contribuție semnificativă la Victoria comună asupra fascismului.

Poetul american Ralph Emerson scria că "eroul nu este mai curajos decît un om obișnuit, doar că își păstrează curajul cu cinci minute mai mult". Minutele de curaj, manifestate de către strămoșii noștri în Marele Război pentru Apărarea Patriei s-au stabilit în mulți ani luminoși de pace pe pămînt. Fie ca în calendarele noastre pașnice să fie mai multe zile și date, care ne vor aminti de eroii Patriei noastre.

Keywords:

eroi , război , Patria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
4 locuitori

Bondareuca este un sat din cadrul comunei Zgărdeşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 24 km de oraşul Teleneşti şi la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4 oameni. Satul Bondareuca a fost înființat în anul 1906.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.