Go to section: History
04 february 2023, 13:00 History views 38019
04 february 2023, 13:00 History views 38019

312 ani de la semnarea Tratatului de la Luțk

Astăzi se împlinesc 312 ani de la semnarea Tratatului de la Luţk încheiat între Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei şi Petru cel Mare, ţarul Rusiei. Acest tratat a fost încheiat în vederea luptei comune împotriva Imperiului Otoman.

Tratatul de la Luţk cuprinde 17 articole. În primul articol se stipula că ţarul ia “sub oblăduire” pe domn şi întreg poporul ţării. După scuturarea stăpînirii otomane, Moldova va înceta să plătească tribut şi alte dări Porţii, se restabileau hotarele vechi ale Ţării Moldovei de pînă la instaurarea dominaţiei otomane. În continuare se arăta că Moldova urma să treacă sub protectoratul Rusiei, care garanta integritatea teritorială a principatului şi se obliga să nu se amestece în treburile lui interne. Scaunul domnesc era rezervat dinastiei Cantemireştilor, acţiune prin care Moldova trebuia să devină o monarhie absolută şi ereditară. Prin Tratatul de la Luţk Dimitrie Cantemir urmărea obţinerea independenţei şi integrităţii teritoriale a Moldovei. Tratatul n-a fost tradus în viaţă, deoarece campania de la Prut, care a urmat în vara anului 1711, nu s-a încununat de succes.

Cantemir s-a refugiat în Rusia, unde a fost numit consilier al lui Petru I.

Comments

 (2)
  • #3 vvs Reply Quote selected
    Tratatul lutk trebuie respectat.Nimeni nu-l poate neglija,sau schimba ceva-daca respecta semnatura lui Petr cel mare.
  • #1 CalinRomania Reply Quote selected
     Bietul svant si Domnitor Dimitrie Cantemir !!! Sa fi stiut el cat de mult respecta rusii integritatea Moldovei !!! Si mai ales cat nu s-au amestecat in treburile interne ale Moldovei !!! Sute de mii de moldoveni deportati in Siberia,Mii de moldoveni omorati, limba oficiala rusa , guvernator rus numit de Moscova ! Intr-adevar au respectat si respecta mult rusii Tratatul de la Lutk !!!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
672 locuitori

Moldoveanca este un sat din cadrul comunei Logofteni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 672 de oameni. Satul Moldovenca a fost întemeiat în anul 1918.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.