Go to section: History
25 august 2023, 11:30 History views 6473
Cine a ridicat Steagul Victoriei în centrul Chișinăului în august 1944
25 august 2023, 11:30 History views 6473

Cine a ridicat Steagul Victoriei în centrul Chișinăului în august 1944

Astăzi Moldova sărbătorește o zi remarcabilă – cea de-a 78-a aniversare a eliberării Moldovei de ocupanții fasciști. Cetățenii cu recunoștință își amintesc despre cei care și-a dat viața pentru eliberarea țării și se închină celor care au supraviețuit încercărilor grele ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei și au găsit puteri pentru a construi, crea, a face viața mai frumoasă.

Potrivit internauților, timpul are propria memorie și noi nu avem dreptul să uităm despre ororile acelui război pentru ca acesta să nu să se mai repete. Noi nu avem dreptul să-i uităm pe soldații care au murit pentru ca noi să trăim. Este imperativ să ținem minte...

De menționat că în seara zilei de 23 august 1944 prin ordinul comandantului batalionului, soldatul Armatei Roșii Cușnir a ridicat Steagul Roșu al Victoriei pe ruinele unei clădiri din centrul Chișinăului, la intersecția străzilor Lenin și Gogol (acum Stefan cel Mare și Mitropolitul Bănulescu-Bodoni).

În timpul luptelor pentru eliberarea Chișinăului, batalionul aflat sub comanda lui Alexei Belski a fost primul care a trecut în centrul orașului, iar în seara zilei de 23 august 1944 a ridicat un steag roșu pe ruinele unei clădiri din centrul Chișinăului.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , Steag , victorie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1833
Populația:
1840 locuitori

Carabetovca este un sat şi comună din raionul Basarabeasca. Carabetovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 12 km de orașul Basarabeasca și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1840 de oameni. Satul Carabetovca a fost menționat documentar în anul 1833.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.